Linzen bolognaise saus

Linzen bolognaise vegan

Bolognaise saus is het lekkerst als hij lang heeft staan stoven. Doordat je eerst de uien stooft, wordt de saus lekker zoet. Daarna is het wachten totdat de wortel, bleekselderij en tomaten een gehele saus vormen. Voor deze linzen bolognaise heb ik een aantal verschillende linzen geprobeerd*, maar  met berglinzen wordt deze saus het lekkerst. Dit komt omdat deze linzen door hun lange kooktijd heel blijven in de saus. Je koopt berglinzen bij de eco-winkel.

 

Deze linzen bolognaise eet je met pasta, (snelkook) polenta of in een lasagne. Ik vertrouw erop dat je daar wel uitkomt met de instructies op het pakje!

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

Recept linzen bolognaise saus (2p)

Nodig:Voorbereiden:Maken:
1½ uiin blokjesFruit eerst de ui in wat olie in een sudderpan met dikke bodem op laag vuur met de deksel op de pan, samen met de rozemarijn (liefst 10min). Roer af en toe.
1 theel rozemarijn
1 winterpeenin piepkleine blokjesVoeg de wortel en bleekselderij toe.
2 bleekselderijstengelsin piepkleine blokjesBak op een laag pitje totdat ze zacht zijn (ong 10 min) onder af en toe roeren.
3 knoflookteentjesfijngesnedenBak hierna de knoflook en kruiden 1-2min op middelhoog vuur.
½ eetl gedroogde tijm
½ eetl gedroogde oregano
100 gr berglinzen Meng de linzen door de groenten.
2 blikjes gepelde tomaten (400gr)Voeg de tomaten uit blik met sap en 400 ml water toe en breng aan de kook.
Laat daarna de saus op een laag pitje minstens een uur koken onder regelmatig roeren, tot zich een dikke homogene saus heeft gevormd met nog hele linzen. Voeg evt wat water toe als de saus te droog dreigt te worden.
1 volle eetlepel tomatenpureeRoer er een volle eetlepel tomatenpuree door en
scheut olijfolieeen scheutje olijfolie en dien op.

 

 

*Mijn ervaring met andere linzensoorten; zwarte linzen zijn prima als tweede keus. Voeg deze na ong. 40 min toe. Je moet ze ong 20 min mee laten koken. Let wel op dat ze niet te zacht worden.

Ik heb deze saus ook wel eens met rode linzen gemaakt. Deze vallen dan helemaal uit elkaar. Ik zou deze echter bewaren voor als je een keer echt niet wil kauwen 🙂