Mungbonen dhal

mungbonen dhal

 

Alleen al om hun knalgroene kleur zijn mungbonen het proberen waard! Mungbonen zijn een bron van eiwitten en vezels. Je kunt er warme soepen of fijne salades meemaken (google maar eens op Ottolenghi  en mungbonen salade) en in deze dhal zorgen ze voor een warme, aardse en romige smaak. Wat een mooi contrast geeft met de geurige kruiden en specerijen in dit gerecht.  Een echte aanrader dus.

Je koopt mungbonen bij natuurwinkels of toko’s.

 

Eet dit gerecht met wat gewokte seizoensgroenten en wat zilvervliesrijst. En knijp nog wat limoen over de dhal uit!

 

Tenslotte, lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

Recept mungbonen dhal (3-4p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
2 uienVerwarm wat olie in een braadpan en bak de uien op middelhoog vuur,
4 cm gembergerasptsamen met de gember.
5 knoflooktenenfijngesnedenAls de ui glazig is, voeg dan de knoflook
1 rode peperfijngesnedenen rode peper toe en bak 2 min.
1 theel komijnzaadjesVoeg daarna de kruiden toe en bak 1 min.
1 theel karwijzaadjes
2 theel korianderpoeder
½ theel kurkumapoeder
2 tomatenin blokjesVoeg de tomaten blokjes toe en laat ze kort mee bakken.
200 gr gedroogde mungbonenDoe hierna de mungbonen in de pan, samen met 550 ml water en
60 ml kokosmelk of 20 gr santen+60ml water60 ml kokosmelk of santen. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen gedurende ong. 45 min.
Roer af en toe en voeg evt. nog wat extra water toe, mocht het te droog worden. Het is klaar als er een dikke zachte massa is ontstaan.
Breng op smaak met zout en peper en dien op.