Alleen al om hun knalgroene kleur zijn mungbonen het proberen waard! Mungbonen zijn een bron van eiwitten en vezels. Je kunt er warme soepen of fijne salades meemaken (google maar eens op Ottolenghi en mungbonen salade) en in deze dhal zorgen ze voor een warme, aardse en romige smaak. Wat een mooi contrast geeft met de geurige kruiden en specerijen in dit gerecht. Een echte aanrader dus.
Je koopt mungbonen bij natuurwinkels of toko’s.
Eet dit gerecht met wat gewokte seizoensgroenten en wat zilvervliesrijst. En knijp nog wat limoen over de dhal uit!
Tenslotte, lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!
Recept mungbonen dhal (3-4p):
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
2 uien | Verwarm wat olie in een braadpan en bak de uien op middelhoog vuur, | |
4 cm gember | geraspt | samen met de gember. |
5 knoflooktenen | fijngesneden | Als de ui glazig is, voeg dan de knoflook |
1 rode peper | fijngesneden | en rode peper toe en bak 2 min. |
1 theel komijnzaadjes | Voeg daarna de kruiden toe en bak 1 min. | |
1 theel karwijzaadjes | ||
2 theel korianderpoeder | ||
½ theel kurkumapoeder | ||
2 tomaten | in blokjes | Voeg de tomaten blokjes toe en laat ze kort mee bakken. |
200 gr gedroogde mungbonen | Doe hierna de mungbonen in de pan, samen met 550 ml water en | |
60 ml kokosmelk of 20 gr santen+60ml water | 60 ml kokosmelk of santen. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen gedurende ong. 45 min. Roer af en toe en voeg evt. nog wat extra water toe, mocht het te droog worden. Het is klaar als er een dikke zachte massa is ontstaan. Breng op smaak met zout en peper en dien op. |