Verse mais polenta

verse mais polenta

In augustus en september vind je verse Hollandse mais in de supermarkt. En dan is het ook de ideale tijd voor om polenta van verse mais te maken. Verwacht niet de polenta die je van maïsgriesmeel maakt, maar een romige, zachte en troostrijke variant. Je eet deze vegan mais polenta bijvoorbeeld met een linzen-tomatensaus, met geroosterde groenten uit de oven of met courgettes gevuld met noten.

 

Een tip: hoe meer margarine (of een andere soort plantaardige “boter”), je gebruikt hoe romiger de polenta wordt. In dit recept kun je helemaal zelf bepalen, hoe romig je de polenta wil maken.

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

Recept verse mais polenta (vegan bijgerecht, 2p):

Nodig:Doen:
4 maiskolfenVerwijderd de kaf en steel van de maiskolf. Zorg ervoor dat je alle draden verwijderd. Plaats de kolf horizontaal en snij met een scherp mes de korrels van de kolf af.
- 400 ml water
- linke snuf zout
Doe de maiskorrels in een steelpannetje samen met het water en een flinke snuf zout. De korrels dienen net onder water te staan. Breng de maiskorrels aan de kook en laat ze op een laag vuur doorkoken (zonder deksel op de pan) totdat de maiskorrels helemaal zacht zijn. Dit duurt ong 25-30 min. Haal daarna de pan van het vuur en laat de inhoud wat afkoelen.
Doe de maiskorrels en het resterende kookvocht in een foodprocessor en maal totdat er een homogene massa ontstaat. Deze mag best wat nog wat kleine stukjes bevatten.
- plak margarine (20-25 gr)
- 100 ml water
Verwarm de margarine in het steelpannetje en doe er het mais mengsel bij. Roer 100ml water door het maismengsel en warm het geheel zachtjes op. Blijf constant roeren, terwijl het mais mengsel zachtjes pruttelt gedurende 10-15 minuten, totdat de mais voldoende is ingedikt.
Roer evt wat extra zout en/of zwarte peper door de maispolenta en schep dan op een bord.