In de koudere maanden zijn er weer volop spruiten te verkrijgen! In de oven roosteren is mijn favoriete bereiding. Daar worden ze noot-achtig van. In dit vegan gerecht eet je spruiten, zwammen sjalotjes en doperwten in een balsamico saus met polenta. Een heerlijk herfstige combinatie!
Ik gebruik altijd snelkook-polenta ipv gewone polenta, want dat is even lekker, maar veel sneller klaar. Als je geen snelkook-polenta kan vinden, maak dan een ander gerecht of wees bereid je armen eraf te roeren (je moet dan namelijk continu blijven roeren ged. 40 min).
Nog last van kaascravings? Gebruik dan wat minder groentebouillontablet en mik parmezaanse kaas door de polenta.
Let wel, paddenstoelen doen het niet heel fijn tov andere groenten (ze doen het natuurlijk wel beter dan vlees of kaas) qua milieubelasting. Laat ze dus meer de uitzondering dan de regel zijn!
Recept spruiten, zwammen en doperwten in balsamico-azijn met polenta (vegan, 2p):
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
Verwarm de oven voor op 190 gr. | ||
300 gr spruitjes | gedopt | Doe de spruitjes op een bakplaat, |
8 sjalotten | gehalveerd | samen met de sjalotten, knoflook en tijm. Besprenkel met flink wat olijfolie. Laat ze in ong. 30 min goudbruin roosteren. Draai ze (of roer) halverwege om. |
3 knoflooktenen | gehalveerd | |
2 theel gedroogde tijm | ||
150 gr diepvries doperwten | Ontdooi de diepvries doperwten. | |
½ groentebouillontablet (of naar smaak) | Breng als de spruiten ong. 25 min in de oven hebben gestaan, 900 ml water aan de kook in een steelpan met dikke bodem. Mik de bouillontablet erbij. | |
150 gr oesterzwammen | Bak ondertussen in een koekenpan in wat olie de oesterzwammen goudbruin op middelhoog vuur. | |
150 gr snelkookpolenta | Als de bouillon in de steelpan kookt, draai je het vuur op een laag pitje. Giet er heel langzaam de polenta bij terwijl je roert met een houten spatel. Let op, om klontjes te voorkomen, moet je continu blijven roeren in dezelfde richting. Laat het al roerend 5 min inkoken tot een dikke massa. |
|
margarine | Haal van het vuur en roer er een klontje margarine door. | |
3-4 eetl balsamicoazijn | Haal de groenten uit de oven en doe ze in in een kom, samen met de doperwten en de oesterzwammen. Roer er de balsamico azijn door. Proef, bestrooi met zout en flink wat zwarte peper en voeg evt. nog extra balsamico azijn toe. Serveer de groenten op de polenta. |