Vegan banh xoe

Vegan bahn xoe met tofu

 

Banh xoe is een gevulde Vietnamese pannenkoek.  Traditioneel wordt deze pannenkoek dun en knapperig gebakken in een heel veel olie en met varkensvlees gegeten. Maar ik vind een dikkere, zachte pannenkoek veel lekkerder (en veel minder effort kosten). In dit recept  eet je mijn vegan versie van bahn xoe met tofu, kool en wortel. De vulling vormt een geweldige hartige, knapperige mix, die bijna vlees-achtig smaakt. Dit past perfect bij de kokossmaak van de pannenkoek.

 

Rode kool geeft dit gerecht een toffe kleur, maar witte kool is net zo lekker, zoals hier op de foto. Beide zijn het hele jaar ook nog eens goede keuzes voor het milieu.

Rijstmeel koop je bij de toko. Als je geen rijstmeel hebt of kunt vinden, kun je ook gewoon tarwebloem gebruiken (is wel iets minder luchtig). Gebruik in ieder geval niet de rijstebloem die je op de babyvoedingsafdeling vindt, want dat bindt te veel in.

 

De hoeveelheid kokosmelk die je nodig hebt hangt af van het merk dat je gebruikt; het ene merk is wat dikker dan het ander. Mocht het meel te dik zijn gebruik dan meer kokosmelk of voeg een scheutje water toe.

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

Recept vegan banh xoe (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
100 gr rijstmeelRoer de 2 soorten bloem, bakpoeder, kurkuma, kokosmelk en kokos in een beslagkom door elkaar.
50 gr (tarwe)bloemHet beslag moet de consistentie hebben van wat dikker pannenkoekenbeslag,
½ theel bakpoederdus evt meer kokosmelk of een scheutje water toevoegen.
1 theel kurkumapoeder Snufje zout toevoegen en even laten staan.
300-400 ml kokosmelk
2 eetl geraspte kokos
250 gr firm tofusuperdunne plakjesLaat een grote koekenpan goed warm worden. Doe er dan een klein laagje olie in en doe de tofu plakjes in de pan. Draai het vuur lager en bak langzaam de tofuplakjes goudbruin (dwz niet te krokant en niet te “bleek”). Haal ze uit de pan en snij ze in flinterdunne reepjes.
1 wortelsuperdunne reepjesVerhit opnieuw olie en bak zowel de wortelreepjes,
1/3 witte/rode koolsuperdunne reepjesals de witte/rode kool gedurende 5 min op middelhoog vuur.
2 eetl sesamzaadjesMaak wat ruimte in de pan door de kool op te schuiven en bak daar kort de sesamzaadjes mee.
2 eetl sojasausDoe de tofureepjes erbij en voeg hierna de sojasaus, mirin en agavesiroop toe,
3 eetl mirinen laat dit 2 min mee bakken en haal van het vuur.
1 theel agavesiroop
Druppel hierna wat olie in een koekenpan en bak met het beslag pannenkoeken op middelhoog vuur. Haal ze uit de pan en vul ze met de koolsalade.