Portobello burger

Portobello met rijst-zeewierburger

Deze portobello burger is ideaal om je (zilvervlies)rijst restjes op te maken. Ik eet hier het liefst wasabi-limoen mayo bij. Dit kan je helemaal zelf maken of je kunt gewoon wat wasabi en limoen door je vegan mayo mengen! Deze burger is genoeg voor een kleine maaltijd, voorgerecht of snack.

 

Wakame is een soort zeewier. Je koopt het bij de toko of ecowinkel. Je kan het ook vervangen door elk ander gedroogde zeewier slierten, mits in kleine stukjes.

 

Eerlijk gezegd is de portobello burger is wel een beetje een guilty pleasure, want champignons zijn in vergelijking met andere groenten niet fantastisch voor het milieu. Maar  ze doen het natuurlijk wel goed tov vlees/kaas burgers, dus je hoeft niet helemaal weg te kwijnen van schuld over deze snack.

 

Nog enkele instructies voor als je nog nooit een portobello hebt gebakken: Bak de portobello’s ong 10 min op middelhoog vuur met een kleine hoeveelheid olie in een koekenpan. Bak eerst met de bolle kant en ga door totdat ze aan beide kanten zachter  zijn. Ik vind dat ze het lekkerst worden als je ook een deksel gebruikt, maar het is niet noodzakelijk. Ze zijn klaar als ze een beetje bruin zijn.

 

En ipv  gebroken lijnzaad kun je ook chiazaad gebruiken. Zie jij vogeltjes vliegen bij al die zaadjes, gebruik dan gewoon een ei ipv het lijnzaad-water.

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

Recept portobello met zeewier-rijstburger (snack, voorgerecht, 2p):

Nodig:Maken:
1 volle eetl gebroken lijnzaad Meng het lijnzaad met 3 eetl warm water, en laat dit 10 min in de koelkast staan.
1 volle eetl gedroogd wakameLaat de wakame 5 min in een kom vol met kokend water weken. Giet het daarna in een vergiet en druk het vocht eruit met een lepel.
1 knoflookteenDoe hierna de wakame samen met de rest van de ingrediënten, behalve de portobello's, in de keukenmachine.
Laat die pulseren (=kort aan en uit zetten) tot een grof gehakte massa ontstaat (het moet geen puree zijn, dus niet te lang pulseren). Proef en breng op smaak met zout, of wat extra sojasaus.
Zet het mengsel minstens 15 min in de koelkast.
25 gr zonnebloempitten
2 handjes gekookt rijst
½ cm geraspt gember
1 eetl kappertjes
1 theel suiker
¼ theel chilipoeder
scheutje sesamolie& sojasaus
1½ eetl paneermeel
1 eetl sesamzaadjes
2 portobello’s Bak de portobello’s in ong 10 min op middelhoog vuur in olie in een koekenpan met deksel erop. Begin eerst met de bolle kant en ga door totdat ze aan beide kanten bruin en zachter zijn.
Vorm ondertussen burgers van de zeewier-rijstmassa. Voeg als het mengsel te nat is nog wat paneermeel toe.
Bak de burgers daarna in een ruime laag olie in een (goed opgewarmde) koekenpan goudbruin aan beide zijden. Draai ze maar 1 keer om.
Serveer de zeewier-rijst burger met de portobello er boven op.