Vegan dan dan noedels

Vegan dan dan noedels met tempeh en paksoi

Als je van spicy eten houdt, dan is dit recept sowieso iets voor jou, want bij deze vegan dan dan noedels is de pittigheid gegarandeerd. Dan dan noedels ontlenen hun pittigheid aan het toevoegen van chili olie. Daardoor krijg je bij een hap relatief laat pas die hete kick en stapelt de pittigheid zich gedurende het gerecht lekker op.

 

Dan dan noedels worden oorspronkelijk gemaakt met  varkensgehakt, maar in deze vegan versie gebruik je tempeh.  Omdat tempeh van zichzelf weinig smaak heeft, zal dit recept bij de bereiding van tempeh wat afwijken van de traditionele dan dan noedel recepten, maar geloof me; dit komt de smaak van dit gerecht alleen maar ten goede.

Vind je tempeh bereiden net iets te spannend? Gebruik dan plantaardige gehaktstukjes.


Hieronder vindt je een recept om zelf chili olie te maken. Deze zelfgemaakte chili olie is super snel gemaakt en smaakt veel beter dan prefab chili olie, maar als je weinig tijd hebt, kan je ook gewoon chili olie kopen. Bewaar je zelfgemaakte chili olie maximaal 4 dagen in de koelkast.

 

De sichuan peperkorrels in dit recept zijn onmisbaar en daarom kom je er haast niet  onderuit om naar de toko te gaan voor dit recept. Zie eventueel onderin voor vervang suggesties (op eigen risico).

 

Vegan dan dan noedels- chili saus
Vegan dan dan noedels- gemengd

Recept vegan dan dan noedels (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
120 ml zonnebloem of pindaolie
1 steranijs
1 laurierblad
½ kaneelstokje

Maak eerst de chiliolie. Doe hiervoor de olie in steelpannetje samen met de steranijs, het laurierblad en het kaneelstokje. Verwarm tot minstens 180 graden C.
1 eetl sichuan peperkorrels
2-4 eetl gedroogde chilivlokken*
1 eetl sesamzaadjes
Doe de sichuan peperkorrels, chilivlokken en sesamzaadjes in een kommetje. Haal de olie van het vuur en giet over het kommetje. Laat de olie even staan, maar let op dat de pepers niet aanbranden. Na ongeveer 8 min kun je de olie zeven en verder laten afkoelen. Eventueel kun je een deel van de chilivlokken/sesamzaadjes of peperkorrels eenmaal afgekoeld weer bij de olie gieten.
2 knoflooktenenheel; gecrushtBereid nu de tempeh; verwarm in een grote koekenpan een dun laagje olie en bak de knoflookteentjes daarin licht goudbruin op middel hoog vuur.
200 gr tempeh**in kleine blokjesVoeg daarna de tempeh toe. Bak zo knapperig mogelijk aan alle zijden.
4 cm gember
½ theel 5 spices
fijngesnedenVoeg daarna de gember en 5 spices toe. Roer goed.
1 eetl sojasaus
1 eetl rijstazijn
1 theel suiker
Doe daarna 400ml water en de sojasaus, rijstazijn en suiker in de koekenpan. Breng het geheel aan de kook en laat helemaal droog koken terwijl je af en toe roert.
Sla deze stap niet over, want dit zorgt ervoor dat de tempeh alle smaken kan opnemen.
1 eetl sesamolieWanneer de tempeh bijna droog is gekookt, voeg je de sesamolie toe. Bak helemaal droog. Als je wat extra geduld kunt opbrengen kan je de tempeh ook helemaal krokant bakken (voeg evt wat extra olie toe), maar dit hoeft niet.
1 theel zwarte bonensaus***Draai het vuur uit en roer de zwarte bonensaus door de tempeh.
noedelsBereid ondertussen de noedels volgens de verpakking. Je kan elk soort noedels nemen maar stevige dunne noedels werken het beste.
1 paksoi of andere groene bladgroentenin repen van 3cmLaat de paksoi 3 min meekoken met de noedels.
2 eetl tahin
2 eetl (lichte) sojasaus
4 eetl chiliolie*****
1 eetl zwarte azijn*****
Maak ondertussen ook de saus. Roer de tahin, sojasaus, chiliolie en zwarte azijn door elkaar.
2 eetl yibin yacai of ingemaakte groenten uit Tianjin******Spoel de yibin yacai of ingemaakte groenten goed uit onder de kraan. Voeg daarna toe aan de saus.
1 lente ui
evt. geroosterde pinda's
in ringetjes
in kleine stukjes
Schep de saus onderin een kom. Doe de noedels en paksoi daarboven op. Schep dan de tempeh erop en bestrooi met de lente ui en evt. met pinda's.
Dien op. Roer vlak voor de eerste hap alle ingrediënten in een kommetje door elkaar.
Je zal in dit recept niet alle chili olie gebruiken. De chili olie kan je in een schoon potje maximaal 4 dagen bewaren in de koelkast.

* Bepaal zelf hoe pittig je de chili olie wil maken door meer of minder chili vlokken toe te voegen. Vervang eventueel door chili olie uit de winkel. Let dan wel dat de benodigde hoeveelheden misschien niet overeen komen met de hier vermelde hoeveelheden.

** Vervang eventueel door vegan gehakt. Bak dit dan samen met de gember helemaal krokant.  Haal van het vuur en voeg dan sojasaus, rijstazijn en suiker naar smaak toe en 1 eetl sesamolie en 1 theel zwarte bonensaus.
*** Vervang desgewenst door hoisin saus.

**** Ook hier bepaal je je eigen scherpte. Voeg desgewenst meer of minder chili olie toe.

***** Of gelijke delen rijstazijn en balsamico azijn.

****** Dit zijn hele zoute ingemaakte groenten. Dit kan je prima vervangen door allerlei ingemaakte groenten in kleine reepjes gesneden uit de toko of supermarkt.

 

Luie leguaan