Vegan gele Thaise curry

Gele Thaise curry vegan

Vegan gele Thaise curry helemaal zelf maken is super makkelijk. Je hoeft niet op jacht naar ingewikkelde ingrediënten als je dat niet wil. Als je de verse ingrediënten bij een hebt, is het een kwestie van fijnstampen/hakken en in de pan. Bovendien smaakt het zo vers veel beter dan curry pasta uit een potje. Doordat het zo snel en gemakkelijk te maken is, wordt deze gele Thaise curry bij ons thuis veel vaker gegeten dan de andere Thaise curry’s.

 

Wil je een pittigere curry? Laat dan de zaadjes in de rode peper
zitten en gebruik minder kokosmelk. Wil je echt vuurspuwen gebruik dan
meerder rawitpepers (geheel op eigen risico).

In deze gele Thaise curry is verse citroengras is wat mij betreft een must, maar dat kun je gelukkig ook bij elke supermarkt krijgen.  Verse kurkuma-wortel en laos-wortel maakt het wel lekkerder, maar daarvoor moet je naar de toko. Gelukkig kan je ze ook prima uit een potje halen. Lekker met Hollandse zomer groenten zoals paksoi, broccoli of meiknol. Kies in de winter voor pompoen en Chinese kool. En, eet er zilvervlies rijst bij.

 

 

 
 

Recept vegan gele Thaise curry (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
1 rode peper
zonder lijsten en zadenMaak de curry pasta in een hakmolen of vijzel; doe de rode peper, het citroengras, de knoflook, de sjalot, de kurkuma, de laos en het korianderpoeder in de hakmolen of vijzel en pureer/stamp tot een gladde pasta.
1 citroengrasalleen witte gedeelte; in kleine stukjesIndien je een hakmolen gebruikt kan je een klein beetje water toevoegen om dit te vergemakkelijken.
3 knoflooktenenLeg de curry pasta even weg.
1 grote sjalot/3 kleine sjalottenin reepjes
3 cm kurkuma wortel of 3 theel kurkumapoeder
3 dunne plakjes laos of 1 theel laospoeder
½ theel korianderpoeder
200 gr tofu*in blokjes van 1.5cmMaak de tofu goed droog en doe in een kom. Bestrooi de tofu met wat zout en peper.
3 eetl maizenaDoe de maizena bij de tofu en schep goed rond zodat de tofu volledig is bedekt. Gebruik evt wat extra maizena.
Verwarm een laagje olie in een ruime koekenpan en bak de tofu blokjes aan alle kanten goudbruin. Bestrooi als het bijna klaar is weer met zout en peper en evt. wat andere kruiden naar keus.
wat broccoli roosjes**in roosjes/plakjesKook ondertussen de broccoli beetgaar en
1 paksoi**in reepjesroerbak de paksoi kort (of laat met de curry mee koken)
200-400 ml kokosmelk***Doe wat olie in een pan met dikke bodem. Bak de curry pasta kort tot hij geurt (blijf roeren). Doe er dan de kokosmelk en 50 ml water bij. Roer goed en laat het geheel zachtjes doorkoken ged. 8-10 min. Proef en voeg (een ruime hoeveelheid) zout naar smaak toe. Doe dan de groenten op het bord en schep de curry erover.
Bestrooi evt met wat groene kruiden en val aan.

* Of gebruik vegan kipstukjes. Ik neem aan dat je dan niet het recept blind volgt en ze in maizena wentel. Dat zou ik namelijk niet aanraden, maar bereid ze volgens de verpakking.

** Of pompoen en Chinese kool of andere groenten die je hebt liggen en wil opeten.

*** 400 ml geeft een milde gele curry zoals op de foto. Met 200 ml kokosmelk is hij flink pittiger.