Vegan massamancurry met kikkererwten

Vegan chickpea massamancurry

Ondanks dat ik het niet zo op het woord “vleesvervanger” heb, ga ik het hier toch gebruiken (ik weet namelijk geen beter woord); de kikkererwten zijn in deze vegan massamancurry de perfecte vleesvervangers!  Ze zijn zacht, mals en gaan helemaal op in de massamancurry pasta.

 

In dit recept maak je de massamancurry pasta zelf. Dat lijkt misschien een grote klus, maar dat valt reuze mee. En, vooral als je een koffiemolen gebruikt voor het vermalen van de kruiden, is het zo gepiept. Als je die niet hebt, kan je overwegen om het kaneelstokje voor de currypasta te verwisselen voor anderhalve theelepel kaneelpoeder.

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

 

Recept massamancurry pasta (2-3p):

Nodig:Maken:
1 klein kaneelstokje*Rooster in een kleine koekenpan op middelhoog vuur het kaneelstokje, de steranijs, de kardemom peulen, de peperkorrels, komijnzaad, korianderzaad en de rode peper, totdat ze bruin beginnen te kleuren (2-3 min). Haal dan uit de pan.
1 steranijsVermaal deze ingrediënten vervolgens met een vijzel of koffiemolen tot een poeder.
5 kardemom peulen
½ theel zwarte peperkorrels
½ theel komijnzaad
½ theel korianderzaad
1 gedroogde rode peper**
3 ongeschilde knoflooktenenRooster daarna de knoflook en de sjalot in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur, totdat de schil geblakerd is
1 ongeschilde grote sjalot ***Ontdoe de knoflook en sjalot van hun schil en doe ze in een keukenmachine of hakmolen, samen met het kruidenpoeder en de overige ingrediënten voor de currypasta.
Maal tot een gladde pasta.
1 theel citroengraspoeder
2 eetl olie
1 eetl sojasaus
½ theel laospoeder
½ theel nootmuskaat

Recept chickpea massamancurry (2-3p):

 

Nodig:Voorbereiden:Maken:
1 uigesnipperdFruit de ui in een braadpan op middelhoog vuur totdat hij glazig is.
1 klein kaneelstokjeDoe daar het kaneelstokje en
2 laurierbladenen de laurierbladen bij en bak kort mee. Voeg de massaman currypasta toe en bak 2 min terwijl je roert.
200 ml kokosmelkVoeg 200 ml kokosmelk,
1 blikje kikkererwten (400 gr)het blik kikkererwten en totaal 200ml water (of kikkererwtenvocht) toe.
2 grote vastkokende aardappelengeschild, in 6-enDoe de aardappelen er ook bij.
2 theel suikerEn roer de suiker, tamarinde (als je het hebt) en
evt. 1 theel tamarinde****
1 hand geroosterde ongezouten pinda’s de pinda’s er doorheen.
Breng het geheel aan de kook en laat het daarna op een laag vuur zachtjes door pruttelen, totdat de aardappelen helemaal zacht zijn (ong 30-35 min).
1/3 winterpompoenin dunne partenBak ong 10 min voordat de curry klaar is, de pompoenparten in een koekenpan met wat olie totdat ze lichtbruin en zacht zijn. Mik boven op de curry en dien op.

* vervang evt. door 1½ theel kaneelpoeder

** gebruik extra gedroogde rode pepers als je een extra hete curry wil of laat weg voor een milde curry. vervang evt door verse rode peper zonder zaden en lijsten.

*** of 3-4 kleine sjalotjes

**** kun je evt. weglaten als je het niet in huis hebt liggen