Vegan pompoentaart

Romige, zachte vegan pompoentaart (hartig, maar kan ook zoet) met cashewnoten

Wat is er nu lekkerder op herfstige of winter dagen, dan een heerlijk romige, zelfgemaakte vegan pompoentaart?! Wie wil er nou geen hap van zo’n zachte, volle, luchtige taart? En, deze lekkere vegan taart is dus helemaal niet moeilijk om te maken! Hoewel de bereidingstijd van dit recept misschien wel lang lijkt, hoef je het grootste deel van de tijd niks te doen, want dan doet de oven al het werk. Deze vegan pompoentaart leent zich dus ook voor bereiden in verschillende etappes.

 

Van deze pompoentaart kun je zowel een hartige als een zoete versie maken. De versie hieronder is hartig, maar voor een zoete pompoentaart hoef je alleen een paar kruiden weg te laten en wat suiker toe te voegen! Zie de suggesties onderaan het recept.

Het recept voor de korst kun je zo makkelijk maken als je zelf wil. Afhankelijk van hoeveel tijd ik heb en wat ik in huis heb, kies ik dus voor de een of de ander. Het makkelijkst is om een prefab diepvrieskorst te kopen, maar je kunt ook zelf deeg maken. Hieronder vind je een recept voor deeg gemaakt met olie of met margarine. Die met olie is een makkelijkere keus, maar die met margarine geeft het beste (luchtigste) resultaat, maar geeft ook een beetje meer werk. (Op de foto zie je het taartdeeg met olie).

Tenslotte, om te voorkomen dat je pompoentaart scheuren krijgt in de oven, zet je twee kleine ovenschaaltjes met gevuld met water onderin de oven tijdens het bakken. Dit zorgt ervoor de de taart egaal bakt.


Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

 

Recept hartige vegan pompoentaart (6-8p):

Voor het taartdeeg, kun je of het recept voor taartdeeg op basis van olie of het recept voor taartdeeg op basis van margarine of prefab taartdeeg gebruiken. In het laatste geval bekleed een springvorm met het prefab taartdeeg met in acht neming van de instructies op de verpakking.

 

Voor het taartdeeg op basis van margarine:

Nodig:Maken:
250 gr patentbloem
1 theel bakpoeder
1 theel suiker**
flinke snuf zout
Meng de patentbloem met het bakpoeder, de zout en de suiker in de mengkom.
150 ml olie
50 ml koud water
Schenk de olie en het water door het deeg en roer door met een vork. Kneed kort zodat een samenhangende bal ontstaat, maar kneed absoluut niet te lang door, want dit gaat ten koste van de luchtigheid van je deeg. Als het deeg droog oogt kun je nog 1-2 eetl water toevoegen.
Laat de deegbal 15 min rusten onder een vochtig gemaakte theedoek.
Druk het deeg daarna in de springvorm en prik met een vork wat gaten in de bodem van het deeg. Als je wil kan je de rand van de korst nog decoreren.

Voor het taartdeeg op basis van olie:

Nodig:Maken:
220 gr patentbloem
flinke snuf zout
1 theel suiker**
Pak het deegblad van je keukenmachine*.
Meng de patentbloem met het zout en de suiker in de mengkom van een keukenmachine.
120 gr koude boter in blokkenDoe de boter bij het bloem en laat de keukenmachine draaien totdat er een fijn kruimelig deeg is ontstaan.*
2½ eetl olie
2½ eetl koud water
Meng de olie en het water (voor zo goed dat wil) en druppel die niet te snel bij het deeg.
Haal daarna meteen het deeg uit de keukenmachine* en vorm er een samenhangende bal van. Kneed niet te veel, want dat gaat ten koste van je luchtigheid.
Wikkel plasticfolie om de deegbal en laat heet deeg minstens 30 min in de koelkast liggen.
Haal het deeg vlak voor gebruik uit de koelkast (als je het deeg meerdere uren in de koelkast hebt laten liggen, is het soms nodig om het heel even te laten staan, zodat je het daarna makkelijker kan uitrollen). Bedek je werkvlak met een dunne laag bloem en rol daarna je deeg uit tot een vierkant van ong 0.6 cm dik. Verplaats dit voorzichtig naar een springvorm en werk de randjes bij. Vul eventuele gaatjes of scheurtjes op met plukjes deeg.
Als alternatief kan je ook het deeg in de springvorm drukken. Prik met een vork wat gaten in de bodem van het deeg. Als je wil kan je de rand van de korst nog decoreren. Het kan zijn dat je wat deeg overhoudt, maar liever te veel dan te weinig :).

Voor de rest van de vegan pompoentaart:

Nodig:Maken:
65 gram ongeroosterde cashewnoten Week de cashewnoten in een bakje/schaaltje met kokend water en leg weg.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
750 gr pompoenSchil de pompoen, verwijder de pitten en snij in blokjes van 1.5cm bij 1.5cm.
1 theel kaneelpoeder
1 theel kurkumapoeder**
1 theel gemberpoeder
½ theel korianderpoeder**
1/8 theel nootmuskaat
1/8 theel kruidnagel
2 eetl olie
Meng in een grote mengkom de kaneel, kurkuma, gember, koriander, nootmuskaat, kruidnagel en olie. Doe de pompoenblokjes hierbij en roer goed door, zodat alle pompoenblokjes goed bedekt zijn met kruiden en olie.
Mik op een (met bakpapier bedekte) bakplaat en bak totdat de pompoenblokjes helemaal zacht zijn (bij mij duurt dat ong 30-40 min). Let wel op dat de pompoenblokjes niet aanfikken.
Haal de pompoenblokjes hierna uit de oven en laat ze afkoelen.
Zet de oven vervolgens op 175 graden.
Giet de cashewnoten af. Doe de pompoenblokjes en cashewnoten in een keukenmachine***.
3 eetl maizena
1 eetl suiker**
60 ml ongezoete plantaardige melk
Doe de maizena, suiker en plantaardige melk ook in de keukenmachine. Laat de machine malen totdat er een gladde vloeistof is ontstaan. Dit duurt zeker enkele minuten. Onderbreek af en toe het draaien om losse stukjes die op de zijwand belanden naar beneden te schrapen.
Proef tenslotte het pompoenmengsel en voeg zout** (wat mij betreft een flinke snuf) en/of peper** naar smaak toe.
Giet het pompoenmengsel in de met taartdeeg bekleedde springvorm.
Zet 2 kleine ovenschaaltjes voor de helft/driekwart gevuld met water onderin de oven. Zet de springvorm daarboven in de oven. Bak ongeveer 1½ uur totdat de bovenkant van de taart helemaal gestold is en de taart niet meer vloeibaar aanvoelt, wanneer je hem voorzichtig rond zwenkt (gebruik hiervoor ovenwanten oid!). Mocht de taart al wat bruine randjes vertonen voordat hij klaar is, bedek hem dan met een stuk aluminiumfolie.
Zet de oven uit, zet de taart terug in de oven en sluit de deur. Kom niet in de verleiding om de taart meteen aan te snijden of uit de springvorm te halen, maar laat de taart in de oven grotendeels afkoelen tot lauw warme staat. Daardoor geef je de vulling de kans om te nog meer te stollen.**** Na het afkoelen, kan je de taart uit de oven en uit de springvorm halen, aansnijden en opeten.

* Je kan dit deeg ook zonder keukenmachine maken. In dat geval snijd je de boeter door de bloem en kun je verder bovenstaande instructies opvolgen.

 

** Voor een ZOETE POMPOENTAART: verhoog de suiker in het taartdeeg naar smaak. Laat bij de kruiden het korianderpoeder weg en  halveer de kurkuma (dus ½ theel kurkumapoeder). Voeg meer suiker toe aan de pompoen. Ik zou zeggen minstens 4 eetl suiker, maar proef en doe wat jij het lekkerst vindt.  Voeg verder op in het recept, dan ook geen zout en peper toe (maar dat had je misschien al wel zelf geraden).

 

*** Een krachtige keukenmachine (foodprocessor) is essentieel hier, want anders krijg je het pompoenmengsel niet goed genoeg vermengd met de cashewnoten. Heb je dat niet, sla dit recept dan over.

**** De pompoentaart laten afkoelen buiten de oven kan ook, maar ook dan geldt, laat hem goed afkoelen.

Mijn springvorm heeft een diameter van 18 cm.

Luie leguaan

Misschien zijn onderstaande recepten ook wat voor jou?!