Hele geroosterde knolselderij met sjalot-dadelcompote

geroosterde hele knolselderij uit de oven met sjalotcompote

Een hele geroosterde knolselderij uit de oven is super simpel en toch feestelijk genoeg voor de feestdagen.  De frisse zoete dadel-sjalotcompote van dadels, sjalotjes, rode ui, rozijnen, kaneel en citroensap maakt deze knolselderij helemaal af! Geef deze knolselderij plakken als warm voorgerecht. Wil je deze knolselderij als hoofdgerecht serveren, zorg dan wel voor een paar eiwitrijke voor- of nagerechten.

 

Gebruik voor dit recept een vers, stevig knolselderij-exemplaar. En let op, maak dit gerecht alleen met een grove zout-soort. Zie het zout als een soort zoutkorst, wat in de knolselderij trekt. Je moet dit zout hierna kunnen wegschrapen (want anders smaakt het als een hap zeewater) en dat kan alleen bij grof zout. Let ook goed op dat de bodem goed zout-vrij blijft (of snij er voor het serveren een stukje vanaf), want het zout trekt hier makkelijker in dan door de schil.

 

Klik hier voor nog meer vegan recepten voor kerst/de feestdagen.

 

Recept hele geroosterde knolselderij (6-8 plakken):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
1 knolselderijgoed schoongemaakt, onderkant/wortels verwijderdSteek met een vork of mes flink wat gaatjes in de schil van de knolselderij. Leg de knolselderij in een ingevette ovenschotel met het gedeelte waar de wortels zijn weggesneden naar beneden.
3 knoflookteentjesheel en gekneusdVerhit een 1-2cm olijfolie in een koekenpan en bak daarin de knoflook en rozemarijn op een laag vuur, totdat de knoflook goudbruin is aan beide zijden.
1 theel rozemarijnVerwijder de knoflook en schenk/smeer alle olie en rozemarijn met een eetlepel over de knolselderij.
1½ eetl grof zeezoutSmeer vervolgens het zeezout over de knolselderij en zet de knolselderij in de oven.
Haal de knolselderij elk half uur uit de oven om het zout en olie terug op de knolselderij te scheppen. Rooster totdat je de knolselderij met een bot mes in kan steken (afh. van de grootte duurt dit 1-2 uur).
10 sjalotjesgeschildDoe ondertussen de sjalotjes, rode ui, laurierbladen, kaneel en kardemom in een hoog ovenschaaltje.
Giet hier vervolgens een flinke scheut olijfolie over, totdat de sjalotjes en uien onder olie staan. En zet ook in de oven, schep elk half uur om.
3 rode uiengeschild, in 4en
2 laurierbladen
1 kaneelstok
10 groene cardemompeulen
10 dadels in ringetjesAls de knolselderij (bijna) klaar is, haal je het ovenschaaltje met de sjalotjes uit de oven. Vis de sjalotjes en uien uit het schaaltje en warm die op in een kleine koekenpan op laag vuur met de dadels, rozijnen, het citroensap en gemberpoeder en een scheut water.
15 rozijnenBlijf roeren tot alles warm is en er een dikke homogene moes is ontstaan. Haal dan van het vuur.
sap van 1 kleine citroen
1 theel gemberpoeder
Als de knolselderij uit de oven is gehaald, schraap dan alle zoutkorrels en rozemarijn van de knolselderij af (gooi dit niet weg). Als je denkt dat tijdens het roosteren het niet gelukt is om de bodem vrij van de zoutkorrels te houden, snij hier dan 1cm af en gooi dit weg (want dit is waarschijnlijk heel zout).
Snij de knolselderij in plakken van 1cm breed met een scherp mes.*
Dien op met de sjalot-dadelcompote boven op de plakken. Bestrooi met wat zout-rozemarijn mengsel.
Luie leguaan

Op zoek naar andere leuke gercehten? Klik dan op een van onderstaande plaatjes.