Vegan steak tartaar van aubergine met pappa al pomodoro

Vegan steak tartaar van aubergine met pappa al pomodoro en groene kruidenolie

Deze geroosterde aubergine met pappa al pomodoro en groene kruidenolie eet je als een vegan steak tartaar, maar als je het mij vraagt smaakt het zeker beter dan het origineel!

De geroosterde aubergine heeft een heerlijke bite en is lekker smaakvol. De pappa al pomodoro is lekker hartig en de groene kruidenlaag zorgt voor wat fris. Kortom, een lekker gelaagd koud voorgerecht dat zeker je feestje of diner waard is. Wat bovendien fijn is aan dit gerecht is, dat alhoewel het niet naar een steak tartaar smaakt, het wel diezelfde bite heeft en je weet wat je eet; gewoon hele lekkere groenten.

Pappa al pomodoro is een soort Italiaanse dikke tomaten-brood soep of pulp en smaakt duizend keer beter dan de naam doet vermoeden. Normaal “lost” het brood in de tomatensaus op, maar in dit recept gebruik je een variatie hierop. Namelijk je serveert het wanneer je de stukjes boord nog een beetje kan proeven en dit geeft een lekker bite aan je gerecht. Is het nog niet fancy genoeg voor jou? Strooi er dan wat hele kleine gepickelde kommerblokjes of augurkenblokjes over ter versiering.

Wil je naast deze vegan steak tartaar nog meer vegan gerechten in je meer-gangen diner opnemen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Kijk dan voor inspiratie onder het kopje ” Vegan kerstrecepten of voor andere feestdagen“.

 

 

Recept vegan steak tartaar van aubergine met pappa al pomodoro  (voorgerecht, 4-5p):

Nodig:Doen:
3 auberginesRooster de aubergines onder de grill op 230 graden tot de schil zwart of geblakerd is en het vruchtvlees zacht. Dit duurt ongeveer 1 uur. Je kan de aubergines ook in een gasvlam of op de BBQ zwart blakeren voor extra rokerige smaak.
Verwijder de aubergines van de hittebron en laat ze afkoelen totdat je ze kan aanraken zonder jezelf te verbranden. Snij een aubergine open en schep met een lepel het vruchtvlees eruit en doe dit in een kom. Herhaal voor de andere 2 aubergines.
- 1 knoflookteen - geperst
- 1 eetl olijfolie
- 1 eetl citroensap
Roer de knoflook, olijfolie en citroensap door de aubergine en breng het geheel op smaak met een beetje zout en peper. Laat de aubergine afkoelen. Plaats de kom vervolgens in de koelkast. Laat dit minstens 2 uur intrekken.
- 400 gr tomaten* -evt ontvelt
- 2 eetl olijfolie**
- 1 geplette knoflookteen
- 1 gesnipperde ui
- ong 15 verse basilicumblaadjes
- ½ theel oregano
Als de aubergine al driekwart van de tijd heeft staan afkoelen, ga je verder.
Snij de tomaten in stukken. Verhit de 2 eetl olijfolie in een pan en bak hier de tomaten, knoflook, ui, basilicum blaadjes en oregano in. Laat het geheel 20-25 min zachtjes stoven.
Pureer de tomatensaus hierna tot een niet al te gladde saus. Laat de tomatensaus tot kamertemperatuur afkoelen.
- 2 geplette knoflooktenen
- olijfolie**
- 150 gr wit desem olijfbrood of ciabatta olijfbrood in hapklare stukjes
Verhit ondertussen een laagje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Rooster de knoflooktenen in de olijfolie totdat ze goudbruin zijn. Haal dan de knoflook uit de pan.
Bak de broodstukjes vervolgens knapperig en goudbruin in de olie. Haal daarna de pan van het vuur.

Roer het brood door de tomatensaus en laat dit maximaal 15 min. intrekken, terwijl je af en toe roert. Bij langer intrekken is het nog steeds lekker, maar verlies je wel wat bite.
- 8 takjes verse dragonblaadjes - geritst
- 8 takjes verse basilicumblaadjes- geplukt
- 3 eetl olijfolie
- 1 eetl citroensap
- 1 theel citroenrasp van biologische citroen

Doe de dragon, basilicum, olijfolie, citroensap en citroenrasp in een hakmolen of keukenmachine en maal tot een grove kruidenolie.
- 1 sjalotje
- 1 tomaat
Snipper het sjalotje heel fijn.
Gebruik alleen de harde delen van de tomaat en snij die in kleine blokjes.
Roer de sjalot en tomaat door de kruidenolie. Voeg evt een klein beetje peper en zout naar smaak toe.
optioneel:
ingelegde komkommer
of augurk
Optioneel : Snij ingelegde komkommer of augurk in hele kleine blokjes. Maak er niet te veel want anders overheerst die smaak te veel.
Stel nu de vegan tartaar samen;
- Gebruik een kookring voor een mooie ronde vorm.
- Schep eerst een laagje van de tomatensaus (pappa al pomodoro) in de ring.
- Schep hier een laag aubergine op.
- Smeer een beetje van de kruidenolie over de aubergine.
- Doe er evt. slechts een paar blokjes komkommer of augurk op.
- Verwijder de ring en dien op.
- Denk ook aan je tafelgenoten en herhaal deze stappen 4x.

* Kies een soort tomaten die jij lekker vindt. Het hoeft natuurlijk niet fancy, ik koos gewone ronde tomaten en dat was al erg lekker. Ik heb zelf de tomaten niet ontveld, maar je loopt het risico dat iemand een velletje tomaat tussen zijn vegan tartaar vindt.

** Gebruik olijfolie voor warme bereidingen.

*** Voor dit recept heb je een kookring nodig, maar je mag uiteraard ook testen of andere vormen het gewenste resultaat geven als je geen kookringen hebt.
Luie leguaan

Klik op een van de plaatjes hieronder voor andere leuke recepten voor kerst of andere feestdagen.