Wortelen met miso glaze

Vegan wortelen met miso glaze en notencrunch
Wortelen als feestelijk voorgerecht?! Met deze wortelen met miso gaze kan het zeker! Dit voorgerecht is tegelijkertijd simpel en verrassend lekker; knapperige beetgare wortelen in een lekkere miso saus, met extra crunch van de pistachenoten en zonnebloempitten. Ideaal als simpel bijgerecht of voorgerecht met kerst of op andere feestdagen. Het lekkerst is om de wortel met je handen bij zijn staartje te pakken en van ander aan lekker op te peuzelen. Zie het een beetje als een plantaardige haring!
 
Dit gerecht kan je (een dag) van te voren bereiden (hoeft uiteraard niet), mocht je dat willen. Laat dan de wortelen een nachtje in de saus staan, zodat ze extra goed marineren.
In dit recept heb ik een witte/gelige miso gebruikt, deze kun je kopen bij de toko of bij natuurwinkels. Een tip voor de miso: verhit die niet te lang, want dan verliest ie zijn smaak. Dat is ook waarom je hem pas op het laatst toevoegt.

Wil je naast deze wortelen in miso gaze nog meer vegan gerechten in je meer-gangen diner opnemen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Kijk dan voor inspiratie onder het kopje ” Vegan kerstrecepten of voor andere feestdagen“.
 

 

Recept wortelen in miso glaze (3-4p):

Nodig:Doen:
- 4 eetl pistachenoten
- 2 eetl zonnebloempitten
Rooster de pistachenoten en zonnebloempitten in een koekenpan. Stamp of maal de noten en pitten tot fijne kruimels. Voeg een beetje zout en peper toe en leg weg.
9-12 wortelen van dezelfde grootteSchrap de wortelen. Pak een pan waar alle wortels net aan min of meer de bodem raken.
- 1 eetl olijfolie
- 200 ml groentebouillon
- 1 eetl suiker
- 1 eetl sojasaus
- 2 theel citroensap
- snufje zout
Doe de olijfolie, groentebouillon, suiker, sojasaus, citroensap en zout in die pan. Roer even door en doe dan de wortels erbij. De wortels moeten ongeveer voor 2/3 onder water staan, indien dit niet het geval is, voeg een scheutje water toe of pak een kleinere pan.
- 2 cm gember in dunne plakken
- 1 sjalot in grove stukken
- 3 geplette knoflooktenen
- ½ theel chilivlokken
- 1 laurierblad
- 5 kardemom peulen
Doe ook de gember, de sjalot, de knoflook, de chilivlokken, het laurierblad en de kardemom in de pan.
Breng het geheel aan de kook en kook de wortelen op een heel laag vuur beetgaar, in ongeveer 20-25 min, terwijl je af en toe roert. De kookduur is afhankelijk van de grootte vd wortelen, dus controleer regelmatig of de wortelen al gaar zijn.
*
Vis de wortelen plus alle overige ingrediënten uit de vloeistof, eventueel met behulp van een zeef. Bewaar de wortelen en ook de gezeefde/leeg geviste vloeistof.
Kook de vloeistof in op middelhoog vuur tot er een licht plakkerige saus ontstaat en het grootste deel van de vloeistof is verdampt.
1 volle eetl witte misoDraai het vuur naar laag en roer de miso door de saus totdat die helemaal is opgelost.
Doe de wortelen weer terug in de pan en roer ze goed door de saus, zodat de saus de wortelen helemaal bedekt. Haal de pan meteen van het vuur wanneer de wortelen warm zijn.
Schep de wortelen op borden en bestrooi met lekker veel pistache en zonnebloempitten kruim. Dien meteen op.

* Alle voorgaande stappen kun je een dag eerder uitvoeren.  Vis wel nog even de wortelen uit de hete vloeistof om te voorkomen dat je de volgende dag mega zachte wortelen eet. Als de vloeistof helemaal is afgekoeld kun je de wortelen weer in de vloeistof doen en in de koelkast bewaren.

Luie leguaan

Klik hieronder op andere leuke vegan gerechten voor de feestdagen!