Zilte spelt salade

zilte spelt salade

 

Heb je wel eens spelt geprobeerd? Het is een knapperig alternatief voor pasta of rijst, maar dan met een stevige bite. Eet spelt bijvoorbeeld met een pastasaus, in een pilaf of als salade. De lekker zure dressing in deze speltsalade past perfect bij de artisjokken, olijven en kappertjes. Ideaal voor bij een barbecue, een dagje park of voor bij een feestje (je kan hem helemaal van te voren maken).

 

Heel handig is dat je van spelt een snelkook variant kan kopen bij een bepaalde supermarkt keten (google het maar). Daarmee is dit gerecht zo klaar. Mocht je om wat voor reden dan ook geen snelkook spelt kunnen bemachtigen, dan kan je in de natuurwinkel de niet voorgekookte variant vinden. Check daar ook de tarwekorrels, die zijn ook perfect ipv spelt in dit gerecht.

 

Zowel (niet voorgekookte) spelt als tarwekorrels moeten ong 45min -1 uur koken.  Meestal bereid ik spelt/tarwekorrels daarom ook een dag van te voren. En, omdat ik nooit zin heb om een pan een uur lang in de gaten te houden, heb ik een grootmoeders (of vaders) trucje hiervoor: 

 

– Let op, lijkt dit je nu al ouderwets? Skip dit stuk en scrol naar het recept! –

tarwekorrels dekbed

Breng de spelt in een pan met water aan het koken.
Na een paar minuten doe je de deksel erop.
Draai dan het vuur uit en pak de pan meteen in met 1-2 theedoeken. 
Leg hierna de pan+theedoeken tussen een (oud) dekbed. Zorg ervoor dat de hele pan goed ingestopt is (zodat de warmte behouden blijft) en laat 1.5-2uur staan.
Hierna zijn je korrels perfect beetgaar.

 

En… gegarandeerd geen water/vlekken op je dekbed (tenzij je mega onhandig bent en de pan om laat flikkeren oid). Deze methode is zo zorgeloos dat ik wel eens vergeet dat ik een pannetje had ingestopt. Gelukkig zijn spelt en tarwekorrels heel vergevingsgezind en leveren ze weinig in aan bite als je ze een paar uur langer (of een hele nacht (oeps!)) laat liggen.

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

Recept zilte spelt salade (bijgerecht, 4-6p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
400 gr snelkookspelt of tarwekorrelsKook de spelt of tarwekorrels volgens de verpakking of via bovenstaande methode. Laat daarna afkoelen.
1 grote rode uiin dunne reepjesAls de spelt/tarwe klaar zijn, doe de rode ui in een salade kom en
besprenkel met de rode wijnazijn. Laat ong 15 min intrekken.
3 eetl rode wijnazijn
sap van 1 citroenMaak een marinade van het citroensap,
1 knoflookteengeperstde knoflook, mosterd, olie, witte wijnazijn, suiker en kruiden.
2 eetl grove mosterdLeg even weg.
2 eetl olie
1 eetl wittewijnazijn
1 theel suiker
½ theel komijnpoeder
½ theel korianderpoeder
½ theel gerookt paprikapoeder
50 gr kappertjesDoe de kappertjes, olijven en artisjokharten ook in de salade kom.
150 gr zwarte olijvengehalveerdDoe daar de tarwekorrels bij en roer goed. Als je een "make-ahead" salade maakt, kun je de salade nu in de koelkast leggen. Haal het dan 30 min voordat je het nodig hebt uit de koelkast.
1 blik artisjokharten 400grin kwartjes
evt wat bieslookRoer vlak voor het opdienen de marinade door de salade.
Bestrooi evt met wat bieslook vlak voor het opdienen.