Bonen & linzen dhal

zwarte linzen en kidneybonen dahl

 

Er is weinig ingewikkelds aan dit recept. De dhal hoef je eigenlijk alleen maar zachtjes laten te pruttelen op je fornuis. Hierdoor ontstaat een heerlijke, zachte en volle saus waar de zwarte linzen en kidneybonen volledig in op gaan. Je maakt dit gerecht onder andere met gember en kaneel en die zorgen voor een zoete pittige smaak. Kortom, een perfecte mix!

Eet deze dhal met wat zilvervliesrijst en een groene salade.

 

Mocht je dit gerecht doordeweeks willen maken, check dan een keer of je (groot)ouders een ongebruikte snelkookpan hebben liggen. Dit zijn pannen die met behulp van hoge druk koken, waardoor je gerecht 2x zo snel klaar is (en je ook wat energie bespaart). Ik vind het echt een aanrader, want je kan hierdoor doordeweeks curry’s, soep en andere gerechten die lang moeten stoven, heel snel op tafel te zetten.  Heb je zo’n pan bemachtigd? Voeg dan 2x zoveel water toe aan dit gerecht en halveer alle kooktijden.

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

 

Recept zwarte linzen en kidneybonen dhal (3-4p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
1 uigesnipperdFruit een ui in wat olie in een braadpan, die een goed afsluitbare deksel heeft, op middelhoog vuur.
3 cm gembergeraspt Als de ui glazig is, voeg dan de gember en
3 knoflooktenenfijngesnedende knoflook toe en bak 1 minuut.
1 eetl komijnpoederDoe hierna de komijn, koriander, masala, en chilipoeder erbij en laat bak 1 min mee.
1 eetl korianderpoeder
½ theel garam masala
½ theel chilipoeder (of meer)
¼ theel nootmuskaatpoeder
2 eetl tomatenpuree Voeg 600 ml water, de tomatenpuree,
1 kaneelstokjehet kaneelstokje en
200gr zwarte linzende linzen toe. Roer goed en breng alles aan de kook. Laat op een zacht vuurtje pruttelen met de deksel op de pan ged 25 minuten, roer af en toe.
1 blik kidneybonen (400 gr)Doe hierna de kidneybonen met al het blikvocht bij de linzen. Breng aan de kook en laat daarna op een zacht vuurtje pruttelen zonder deksel. Roer regelmatig.
40 gr santen (creamed coconut) of meerVoeg na 20 minuten de santen toe, blijf goed roeren. Laat nog 5 min pruttelen, of totdat je een dikke saus hebt. Mocht het voor die tijd te droog zijn, voeg dan een scheutje water toe.
sap van ½ limoenKnijp vlak voor het opdienen wat limoen uit over je bord.