Smashed biet en wortel

Smashed biet, wortel

Alleen al de ervaring van het smashen van de biet en wortel is de moeite waard om dit recept te maken! Dat het daarbij ook een gezonder alternatief voor gebakken aardappel is, is mooi meegenomen. Deze smashed groenten vormen het perfecte bijgerecht bij een feestelijke aangelegenheid. Dien ze op met een vinaigrette of met vegan mayo.

 

Je kan deze smashed biet/wortel op twee manieren maken; bakken in de pan of laten roosteren in de oven. Voor het resultaat maakt het niks uit, dus kies wat jou het handigst uitkomt.

Koop voor dit recept kleine bietjes en  relatief grote winterpenen. Met name kleine bietjes kan je veel tijd schelen met het koken van de bieten.

 

Kan je het idee van een bijgerecht met aardappel niet los laten? Ook vastkokende aardappels lenen zich perfect om te smashen (kook ze dan met schil in water). En, maak een mix van biet, wortel en aardappel!

 

Op zoek naar meer vegan recepten voor kerst/de feestdagen? Klik dan hier!

Recept smashed biet en wortel (bijgerecht 2p):

Nodig:Maken:
6 kleine rode bietenOntdoe de bieten (ongeschild) van hun kapjes.
2 penenOntdoe de wortel van het topje, schil ze en snij in 4-en.
30 ml rode wijnazijnDoe de biet en peen in een grote pan. Voeg de rode wijnazijn, olie, laurierblad en kruidnagel toe.
scheut olijfolieVul aan met water totdat de bieten en wortelen net onder staan. Kook het geheel ong. 30 min of totdat alles gaar is.
2 laurierbladeren
1 kruidnagel
Giet daarna af, spoel met koud water af en verwijder velletjes vd biet.
Druk met een pan de bieten en wortelen lichtjes in (smash them!).
OF:Bak ze hierna in een koekenpan met een ruime laag olie, goudbruin aan iedere zijde.
OF:Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de wortel/biet op een bakplaat bestrijk met olijfolie aan beide zijden. Bak totdat de buitenkant aan beide zijden knapperig is, dit duurt 15-20 min.
Dien op met vegan mayo of met een vinaigrette van:
- 2 eetl grove mosterd
- 1 eetl kappertjes
- ½ eetl kappertjesvocht
- 1 eetl olijfolie
- 1 eetl witte wijnazijn
- 1 theel agavesiroop.