Kidneybonenburger

recept vegan kidneybonenburger

Deze kidneybonenburger met Mexicaanse tinten staat binnen no time op je tafel! Ik eet dit graag met courgettes of venkel op zuur. En natuurlijk  kan dit niet zonder knolfrietjes ernaast worden gegeten. Die op hun beurt weer niet zonder (vega) mayo kunnen!

 

Als je een vegan kidneybonenburger wil, laat dan de feta weg (zoals op de foto) dan is hij alsnog heel lekker! En als je geen havervlokken hebt, kan je ook havermout gebruiken, waarschijnlijk heb je dan net een beetje meer nodig.

 

Mijn tips voor de perfecte burger:

  1. Maak het mengsel niet te fijn, dat zorgt voor een fijne structuur en bite.

  2. Laat het mengsel goed intrekken in de koelkast, zo blijft je burger beter bij elkaar. 

  3. Het mengsel moet net bij elkaar blijven als je het aandrukt met een lepel, als het niet bij elkaar blijft is het te droog. Voeg dat een klein beetje vochttoe. Het moet ook niet te kleiig zijn, want dan is het te nat. Voeg dan wat havermout of (paneer)meel toe.

  4. Ook helpt het als je de koekenpan goed heet laat worden en de burgers maar 1 keer omdraait in de pan.

  5. En, wil je per se perfect ronde burgers? Bak of vorm je burgers dan met een kookring. Maar eigenlijk vind ik dat je deze tip kan overslaan, tenzij je foto’s maakt voor insta.

 

Lees je op je mobiel: Flip the screen!

 

 

Recept kidneybonenburger (vegan of vegetarisch 2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
1 blik kidneybonen (400gr)+ 2eetl vochtHoud 2 eetl kidneybonenvocht achter en laat de bonen goed uitlekken. Doe een derde van de kidneybonen in een kommetje en prak ze grof.
Doe de rest kidneybonen samen met de 2 eetl kidneybonenvocht in een keukenmachine.
1 teentje knoflookVoeg de knoflook,
40 gr havervlokkende havervlokken,
1 eetl tomatenpureede tomatenpuree
1½ eet chilisaus en kruiden toe.
¼ theel gerookt paprikapoederPulseer enkele keren (i.e. zet de keukenmachine een paar keer heel kort aan), totdat je een grove (maar geen gladde) massa hebt.
½ theel komijnpoeder
¼ theel korianderpoeder
½ rode uigesnipperdVoeg de rode ui en de grof geprakte bonen toe.
voor niet vegans: evt. 30 gr fetain blokjes Doe er evt. feta bij als je dat lekker vindt. Laat even intrekken (10min).
Proef en voeg evt zout/peper toe. Vorm de burgers. Als ze te nat zijn, voeg wat haver toe, en als ze te droog zijn voeg nog wat tomatenpuree of wat water toe. Bak de burgers in een koekenpan goudbruin op middelhoog vuur. Probeer ze maar een keer om te draaien.