Smeuïge hummus

Smeuïge hummus

Met dit recept krijg je gegarandeerd zachte, smeuïge hummus! In dit recept heb je keuze uit de volgende smaken: basis (gewoon naturel), zonnig (hummus met zongedroogde tomaten), biet, pompoen, koriander-limoen en tuinboon.

 

Het enige wat je moet doen, is ergens baking soda vandaan zien te halen. Maar no worries, want dit is te koop bij grotere supermarkten en toko’s.

Wanneer baking soda in aanraking komt met zuur, ontstaan er kleine gasbelletjes. In dit recept gebruik je citroensap als zuur. Die luchtbelletjes zorgen voor een heel luchtige structuur van je hummus. Je kan de baking soda weglaten als je dit niet kan vinden, maar dan wordt je hummus wel minder luchtig (ik heb je gewaarschuwd).

 

Ook het kikkererwtenvocht (dat vocht dat in je blik kikkererwten achterblijft nadat je de kikkererwten verwijderd) is essentieel voor een zijdezachte structuur. Dus gooi dit niet per ongeluk weg! Mocht er nog kikkererwtenvocht overblijven, kun je dit gebruiken als basis van een vegan mayo. Tenslotte, een keukenmachine is een must, want een staafmixer kan de ingrediënten niet goed genoeg door elkaar mengen en dan wordt je hummus niet smeuïg.

 

Je kan de hummus een paar dagen in de koelkast bewaren.

 

Recept smeuïge hummus:

Nodig:Maken:
1 blik kikkererwten (400gr)+blikvocht Giet de kikkererwten af, maar vang het blikvocht apart op.
- ½ theel knoflookpoeder
- 2 -3 eetl tahin
- 3 eetl citroensap
- ¼ theel baking soda
Doe de kikkererwten samen met het knoflookpoeder, de tahin, het citroensap en de baking soda in een keukenmachine (het knoflookpoeder kun je evt weglaten voor een minder spicy hummus).
Voeg 40 ml van het kikkererwtenvocht toe en een van onderstaande combi’s.
Pureer totdat de hummus helemaal glad is, dit kan in sommige keukenmachines minstens 5 minuten duren.
extra vierge olijfolieGa nu voorzichtige te werk: Je kan de hummus smeuïger maken door extra kikkererwtenvocht toe te voegen. Maar, doe dit beetje bij beetje (voeg vocht toe, zet de keukenmachine aan en uit en proef), want het kan ook de verkeerde kant op slaan. Er moet uiteindelijk een zachte, fluffy structuur ontstaan, maar het mag niet vloeibaar worden.
Zet de keukenmachine uit en giet een flinke scheut olijfolie op de hummus en roer die er met een spatel of lepel doorheen. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe.
Voeg een vd volgende combi’s toe:
Basis:½ theel chilipoeder, snufje komijnpoeder en ½ theel korianderpoeder
Zonnig: 6 zongedroogde tomaten, 2 geroosterde paprika’s (uit blik), ½ theel chilipoeder, ¼ theel komijnpoeder, 2 theel gedroogde oregano en 1 theel tomatenpuree
Biet: 1 gekookte/gepofte biet, 1-2 theel suiker toevoegen en ¼ theel komijnpoeder en ½ theel korianderpoeder en in totaal sap van ½ citroen. Gebruik in eerste instantie 30ml kikkererwtenvocht.
Koriander-limoen: 10 gr verse koriander en snufje komijnpoeder en snufje korianderpoeder en sap van 1 limoen ipv citroensap.
Tuinboon:in totaal 3 eetl tahin (dus 1 extra), 100 gr tuinbonen,waarvan 50 gr dubbelgedopt, in totaal sap van 1 citroen, snufje komijn, ½ theel gemalen witte peper
Pompoen:100 gr oven-geroosterde pompoenblokjes, 1 theel kurkumapoeder, 1 theel suiker, ½ theel garam masala, ¼ theel chilipoeder, komijnpoeder en korianderpoeder