
Als je van spicy en chewy voedsel houdt, dan is liangfen ofwel noedels van mungbonen zetmeel een echte aanrader. Deze mungbonen noedels zien er misschien een beetje gek uit, maar ze hebben een hele lekkere, licht glibberige structuur en een zachte doch chewy bite. Liangfen is een gerecht uit de Sichuan keuken en in dit geval betekent dat dus een lekkere hete en pittige saus. Deze saus maak je van sojasaus, chili olie, azijn en chilipepers. De mungbonen noedels, die je koud serveert, zijn dan een welkome verfrissing!
Het maken van mungbonen noedels kost verrassend weinig tijd. Het enige wat even duurt is dat je de noedels 4 uur moet laten opstijven in de koelkast. Ook de saus draai je zo in een elkaar met wat standaard ingrediënten uit de Chinese/ Sichuan keuken. Het mungbonen zetmeel haal je in een supermarkt met Aziatische producten. Als je de echte pittige ervaring wil, zorg dan dat je pittige chilipepers koopt (bij een winkel met Aziatische of Oosterse producten) en dat je een pittige chili olie koopt (bv van lee kum lee), maar chilipepers uit de supermarkt (oftewel paprika’s) of chili crisps van loa gan ma werken ook. Eet de mungbonen als voorgerecht of als snack.
Recept liangfen – mungbonen noedels (6-8 personen)
Nodig | Doen: |
- 1 cup mungbonen zetmeel - 5 cups water (1.2L) | Zet alvast een ovenschaal of kom klaar. Meng 1 cup mungbonen zetmeel met 1 cup (240 ml) water in een kommetje. Verwarm de overige 4 cups water (960 ml) in een grote steelpan. Wanneer er bubbels in het water verschijnen/ wanneer het water bijna kookt, draai dan het vuur naar een lage stand. |
Voeg het mungbonenzetmeel-water mengsel langzaam toe terwijl je continu langzaam roert met een siliconen spatel of pannenlikker. Blijf roeren en zorg ervoor dat het mengsel niet kookt. Roer tot het mengsel is ingedikt; je kan dan moeilijk roeren en als je langs de rand van de pan beweegt met de pannenlikker, dan laat het mengsel licht los van de pan. | |
Giet het mengsel meteen in de ovenschaal of kom. Laat het mengsel afkoelen en zet het in de koelkast om op te stijven gedurende 4 uur of langer.* | |
Haal de mungbonengelei uit de koelkast. Schud de vorm om de randen los te maken van de schaal. Keer de schaal in een keer om op een snijplank. Snij vervolgens de mungbonen gelei in plakken en daarna in dunne reepjes. Verdeel de mungbonen reepjes over porties in lage kommen. |
|
- 4 eetl sojasaus - 4 eetl water - 2 eetl sesamolie - 4 theel suiker - 4 theel chinkiang azijn - ½ theel zout - ½ theel gemalen sichuanpeper - 1 geperste knoflookteen | Maak een sausje door de sojasaus, water, sesamolie, suiker, azijn, zout, sichuanpeper en knoflook door elkaar te roeren in een kommetje. ** Lepel de saus naar smaak over de noedels. |
Toppings: - chili olie + bezinksel - geroosterde gemalen pinda's - lente ui in ringetjes - rode peper in ringetjes - evt koriander blaadjes - evt. ingelegde mosterdkool in stukjes gehakt | Bestrooi de mungbonen noedels met meerdere toppings; de chili olie, pinda's, lente ui en rode peper zijn de essentials, de rest is optioneel. |
* Je kan de mungbonen noedels 1 dag van te voren maken. Langer van te voren is niet aan te raden, omdat de noedels na verloop van tijd water verliezen en stugger en dus minder lekker worden.
** Deze saus is genoeg voor ongeveer de helft van de noedels, maar je kunt hem ook verdubbelen naar wens.

Op zoek naar andere leuke recepten?! Bekijk deze eens!