
Heel veel gemberstukjes zitten er in deze vegan bapao en hij smaakt ook heel erg naar gember, op een goede manier natuurlijk. Dus als je van gember en bapao’s houdt, is dit je nieuwe vegan bapao recept! Want met dit recept krijg je een luchtige fluffy bun, een lekkere spicy vulling, die licht peperig smaakt en licht zoet is. En, had ik het al gezegd, lekker veel gember.
Wat heb je allemaal nodig om vegan bapao’s te maken?
Allereerst zorg dat je een ochtend of middag helemaal niks te doen hebt, want dit is een tijdrovend klusje. Bedenk dat de lol van bao’s maken in het maken zelf zit. En, als je eenmaal in je vegan bapao bijt, weet je, dat het veel beter is, dan die magnetron bapao tjak.
Speciale ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept zijn stemgember (gember stukjes op siroop) en b(ap)ao meel. Stemgember kun je in de supermarkt kopen of zelf maken. Bapao meel koop je bij de toko. In dit meel zitten oa minder gluten en daardoor dus belangrijk voor een luchtig en fluffy broodje. Geen bapao meel? Jouw verlies, maar in dat geval is patentbloem een prima vervanger om lekkere bao’s en bapao’s maken. Schep dan wel 2 eetl weg en vervang die door 2 eetl maizena.
Daarnaast heb je ook nog wat extra keukengerei nodig; namelijk; een maar het liefst twee bamboe stoommandjes, stukjes bakpapier om de bapao’s op te laten stomen en een rolstok om het deeg uit te rollen. Met een deegroller kan je ook uitrollen, maar dit gaat veel moeizamer.
Check even deze post voor tips en tricks om de lekkerste gestoomde buns te maken met behulpzame foto’s. Heb je alles? Dan ben je klaar om vegan bapao’s te maken. Nu alleen het maken zelf nog 🙂

Recept vegan bapao met gember (12 stuks):
Nodig: | Doen: |
- 300 gr bapaomeel - 1 eetl kristalsuiker - 1 theelepel* instant gist - ½ theel* bakpoeder - ½ theel* zout - 170 ml lauw warm water | Zeef het meel en doe het in een mengkom, van je keukenmixer als je die hebt. Roer er de suiker, de gist, het bakpoeder en het zout door. Doe daar vervolgens 170 ml lauw warm water bij. Zet de machine aan en laat het 8 min kneden tot een samenhangend deeg. Je kunt ook met de hand kneden, hou dan rekening met 10 min kneden. Doe het deeg in een kom, die je afdekt. Laat het deeg op een warme plek verdubbelen in grootte. Dit duurt ongeveer anderhalf tot 2 uur, afhankelijk van hoe warm het is (warmer=sneller). |
- 2 grote sjalotten - in dunne reepjes - 3 knoflooktenen - fijngesneden - 250 gr (vers) vegan gehakt | Maak ondertussen de vulling. Bak de sjalotten en knoflook in een koekenpan op middelhoog vuur tot alles zacht is. Voeg het vegan gehakt toe en bak het 5 min. terwijl je regelmatig omschept. |
- 6 stukken stemgember in kleine blokjes - 2 eetl zoete ketjap - 1 eetl zoute ketjap - 2cm gember - heel fijn geraspt | Draai het vuur lager. Voeg de stemgember stukjes, de beide ketjap soorten en de geraspte gember toe. Roer tot het water verdampt is, maar stop voordat de vulling gortdroog is. Laat de vulling volledig afkoelen. |
Terug naar het deeg. Stomp alle lucht uit het deeg. Breng het deeg over naar een met bloem bestuift oppervlak. Vorm het deeg tot een egale rol en verdeel het deeg in 12 stukken. Ga met het eerste stukje bezig, bewaar de rest van de stukjes afgedekt om uitdrogen te voorkomen. Om een zo glad mogelijk broodje te krijgen, trek je voorzichtig aan de zijkanten van het deeg. Vouw die aan de achterkant naar binnen. Hier ga je mee door totdat een glad oppervlak aan de voorkant ontstaat. Vervolgens maak je een ringetje van je wijsvinger en duim van je dominante hand en daar duw je het deeg doorheen met je andere hand. Denk maar aan hoe kinderen obscene gebaren zouden maken. Dit bolletje haal je met een draaiende beweging tussen je duim en ringvinger weg. |
|
Plaats het bolletje op een met deeg bestuift werkblad met de lelijke kant naar onder. Als het goed is, heb je nu een mooi, strak, rond balletje. Het balletje heeft nu “surface tension” en dat helpt straks met het egaal rijzen. Sla het balletje plat met de hand of met een deegstok. Rol het balletje uit door met een rolstok zachtjes tot halverwege het balletje te rollen, rol dan terug terwijl je de rolstok steeds harder aanduwt. Hierdoor blijft het midden dik en worden de randen dunner en houdt de bapao zijn vulling beter vast. Draai het deeg een stukje en herhaal. Stop als je een cirkel van 10-12 cm hebt. | |
Plaats 1½ eetl vulling en vouw de bapao dicht door de zijkanten naar elkaar toe te brengen en goed dicht te knijpen. Plaats op een stukje bakpapier in een bamboe stoommand met de dichtgeknepen kant onder. Ga zo door tot alle balletjes op zijn of je mandje vol is. | |
Sluit de mand(en) met de deksel(s). Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in een pan waar de stoommand boven op kan. Zorg dat het water de onderkant van de mand niet zou kunnen raken. Draai het vuur uit. Plaats nu de stoommand met deksel op de pan. Haal vanaf nu de deksel niet meer van de mand (anders kans op inzakken). Laat het deeg een tweede keer rijzen, gedurende 15 min. |
|
Draai nu het vuur aan en breng het water aan de kook. Stoom gedurende 10 minuten. Draai daarna het vuur uit, maar weersta de verleiding om de deksel weg te halen. Laat de broodjes eerst 5 minuten na-stomen. Haal dan de deksel van het stoommandje en de bapao's zijn klaar om op te dienen. |
* Ik gebruik hier Amerikaanse theelepels. Dus doe dat ook.

Meer recepten zoals dit?!