Vegan mapo tofu met pinda’s

Vegan mapo tofu met pinda ipv gehakt

Mapo tofu is een lekker pittig gerecht uit de Chinese Sichuan keuken. Mapo tofu bestaat uit een sausje van onder andere chili bean sauce, zwarte bonen en bouillon, die samen zorgen voor een pittige smaakexplosie. Hier laat je de tofu (waar straks meer over) lekker in stoven. Voor een lekkere vegan mapo tofu, gebruik je pinda’s, want die blijven lekker knapperig in de saus en dat is reuze lekker!

De soort tofu die je kiest (ja, er zijn meerdere soorten tofu!) voor je vegan mapo tofu is een soort van ” make or break” gevalletje. Alhoewel de meningen hierover nog al eens willen verschillen, vind ik mapo tofu het lekkerst met een zachte tofu soort (zie notities onder het recept voor mijn favo merk); eentje die romig en zacht smaakt en de smaken van de saus goed op kan nemen. En tegelijk wel stevig genoeg is om een blokjes te snijden en dus niet uit elkaar valt, wanneer je voorzichtig in de pan roert. Deze soort tofu kan je alleen in de toko kopen of online bestellen. Andere tofu soorten zoals stevige (wat je normaal in de Nederlandse supermarkt koopt) of silken zijn of te hard en te smakeloos of vallen als een puree uit een in de vegan mapo tofu saus en vind ik niet geschikt.

Eet je vegan mapo tofu met rijst en met in knoflook geroerbakte groene bladgroenten zoals paksoi, broccoli, kai lan (chinese broccoli), amsoi of choisum. Aangezien je toch al in de toko was, kan je dus ook een van die laatste 3 meenemen. Fun fact: ondanks hun exotisch aandoende namen groeien paksoi, amsoi en choisum grote delen van het jaar in Nederland (check de verpakking) en passen ze dus prima bij een milieubewuste leefstijl met lokale groenten!

 

 

Recept vegan mapo tofu met pinda  (2p):

Nodig:Doen:
4 eetl geroosterde ongezouten pinda'sStamp de pinda's in grove stukken en leg weg.
300-400gr zachte tofuº*Snij de tofu (voorzichtig) in blokken van 1½-2 cm. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in een pan. Voeg een flinke snuf zout toe en doe de tofu blokjes voorzichtig in het water. Laat ze 1 min koken en schep de tofu daarna uit het water met een schuimspaan. Leg de tofu weg voor later gebruik.
- 3 eetl (arachide) olie
- 2 sjalotjes - gesnipperd
- 2 eetl chili bonen saus (doubanjiang)º
Verwarm de olie in een pan met dikke bodem. Bak hier vervolgens de sjalotjes in op een gematigd vuur. Voeg als die zacht zijn de chili bonen saus toe. Bak alles op een matig tot zacht vuur gedurende 4 min, totdat de olie rood kleurt. Roer continu om aanbranden te voorkomen.

- 3 cm gember- heel fijn gesneden
- 3 knoflooktenen- fijngesneden
- 3 bosuien- in ringetjes
- ½ eetl gefermenteerde zwarte bonenº in heel kleine stukjes gehakt**
Doe de gember, knoflook, bosui en zwarte bonen erbij en bak alles 3-4 min mee, onder continu roeren.
optioneel:
- ½ eetl gemalen geroosterde sichuan peperº
- en/of gedroogde chilipeper ringetjes naar smaakº
Optioneel: Bak ook sichuan peper en extra chili peper ringetjes mee.
- 300 ml lichte groentebouillon
- 2 theel suiker
Doe de bouillon en suiker in de pan met dikke bodem.
Leg de tofu blokjes (voorzichtig!) en tweederde van de pinda's in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het 8 min door pruttelen op middel hoog vuur. Roer af en toe voorzichtig (om de tofu niet te breken).
- 1 eetl maizenaLos de maizena op in een kopje met een scheutje water. Giet de helft van de maizena bij de tofu+saus en laat de saus indikken. Voeg desgewenst de rest van het kopje toe om een ingedikte saus te krijgen. Het zou ongeveer een consistentie tussen yoghurt en gebonden soep in moeten hebben.
- ½ eetl sesamolie
- 1 eetl sojasaus
Haal de pan van het vuur. Roer de sesamolie en sojasaus door de saus. Bestrooi de mapo tofu met de rest van de pinda's en dien op.

ºTe koop bij de toko

*Gebruik een zachte tofu soort (geen stevige of silken tofu), zoals pressed tofu van Fortune (geen reclame).

** Snij de gefermenteerde zwarte bonen in hele kleine stukjes, want grote stukjes zijn niet zo lekker in dit recept.

Luie leguaan

Ook zo dol op de Chinese keuken? Probeer dan ook deze vegan Chinese gerechten!