Tofu balletjes

vegan tofu balletjes

Een picknick gepland dit weekend? Neem dan deze vegan tofu balletjes mee!Want met deze lekkere spicy bites overtuig je zelfs mensen die niet zo van tofu houden. Of bak ze thuis even voor en bak ze daarna af op de barbecue.

Maak er een yoghurt-tahin saus bij of eet met wat chilisaus of ketchup en uiteraard is knoflooksaus ook een fijne combinaties (maar waar is dat niet lekker bij?!).

 

Nog een paar tips; zorg ervoor dat je de tofu fijn verkruimelt en de gember in dit recept heel fijn raspt (bijvoorbeeld met rasp voor parmezaanse kaas), want anders gaat het ten koste van de smaak. Laat het mengsel ook even intrekken, want dit vergemakkelijkt het maken van de balletjes.

 

 

Recept tofu balletjes (bijgerecht/snack, 2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
2 eetl chiazaad/lijnzaadRoer de chiazaadjes met 8 eetl water in een kommetje en leg weg.
200 gr tofuProbeer zoveel mogelijk water uit de tofu te persen. Verkruimel de tofu daarna in een mengkom met een vork tot hele kleine stukjes (ter grootte van gehakt).
10 gr verse korianderfijngesnedenDoe er dan de verse koriander, lente-ui, rode peper, knoflook, koriander en citroengraspoeder bij. Roer goed door elkaar en breng op smaak met zout.
1-2 lente-uitjesfijngesneden
1 rode peper*ontlijst&ontzaad, fijngesneden
2 cm gemberheel fijn geraspt
2 knoflooktenengeperst
1 theel korianderpoeder
1 theel citroengraspoeder
2 volle eetl maizenaVoeg de maizena toe. Check of de chia/lijnzaadjes goed gezwollen zijn en voeg dan 2 volle eetl van het chia/lijnzaadjesmengsel toe.
5 eetl paneermeelDoe het paneermeel ook in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Laat vervolgens 15 min intrekken in de koelkast (maak nu bv de yoghurt-tahin dip).
Rol met de hand balletjes van 3-4 cm doorsnede. Laat in een grote koekenpan een klein laagje olie goed heet worden.** Draai daarna het vuur naar een matige warme stand en bak de balletjes licht goudbruin. Draai daarna het vuur hoog om de balletje krokant te laten worden en een bruin korstje te laten krijgen. Dien meteen op.

Recept yoghurt-tahin saus:

Nodig:Maken:
150 gr ongezoete sojayoghurtRoer alle ingrediënten door elkaar en laat 5-10 min intrekken in de koelkast. Breng daarna op smaak met peper en zout.
1 volle eetl tahin (alleen vloeibare deel)
1 eetl citroensap
1 geperste knoflookteen
verse groene kruiden, bv munt, koriander, dille, bieslook en/of bosui

Note: Dit recept is geïnspireerd door een niet vegan recept voor tofu balletjes van Kei Lum en Diora Fong Chan.

* Of 1/2-1 theel chilipoeder

**Je kan de balletjes ook frituren of voorbakken in de pan en afbakken op de barbecue (wel met een heel klein beetje olie insmeren van te voren).

Luie leguaan

Ook leuk voor een picknick: