Vegan omelet met meiknol

Vegan omelet van kikkererwtenmeel met meiknol

Om maar met de deur in huis te vallen: dit smaakt niet zoals een eier-omelet. Deze vegan omelet zou je beter kunnen omschrijven als een hartige kruising tussen een omelet en een pannenkoek, maar helaas bekt dat niet zo lekker. Desalniettemin is deze vegan omelet zeer de moeite waard omdat het een hele lekkere aanvulling/vervanging is van je gebakken ontbijt opties.

 

Het hoofdingrediënt van de omelet is kikkererwtenmeel, waarvan de omelet eiwitrijk wordt. Je kan kikkererwtenmeel kopen bij toko’s, winkels met producten uit het Midden-Oosten kopen als besan of gram flour. Ook kun je kikkererwtenmeel kopen bij winkels met Franse en Italiaanse producten en in natuurwinkels. Let wel op, eerstgenoemde is van een iets ander kikkererwtje gemaakt dan de laatstgenoemde. Ik maak in dit recept gebruik van besan/gram flour. Wanneer je de andere soort hebt, kan het zijn dat je wat meer water nodig hebt.


Vul je vegan omelet met seizoensgroenten, zoals met gebakken meiknol blokjes (zie recept). Maar aardappel blokjes en/of prei en wortel blokjes of wat je verder in huis hebt kan ook. Nederlandse meiknol kan je kopen van mei(!) tot november. Over dubbele benamingen gesproken, de meiknol kan er ook wat van! Meiknol wordt in de herfst herfstknol genoemd, maar gewoon knol (zonder iets ervoor)  of (mei-/herfst-) raap kan ook. Sommige supermarkten verkopen ze, maar je hebt een grotere kans van slagen bij een groenteboer, natuurwinkel of winkel met producten uit het Midden-Oosten. Koop alleen kleine stevige meiknolletjes, die smaken het best. Groter is hier zeker niet beter, want die zijn sponsig van binnen.

 

 

 

Recept vegan omelet van kikkererwtenmeel (ontbijt/lunch; 2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
plak margarineVerwarm een flinke klont margarine in een kleine koekenpan.
1 middelgrote uigesnipperdBak daarin de ui en de meiknol blokjes op een laag vuur, met een deksel op de pan gedurende 10 min.
2 meiknolletjes*geschild, in ½-1cm blokjesRoer af en toe.
2 knoflooktenenfijngesnedenLaat daarna de knoflook 2 min meebakken.
50 gr besan/gram flour (kikkererwtenmeel)Maak ondertussen in een beslagkom het beslag voor de omelet; meng het kikkererwtenmeel met het citroensap, de kurkuma (optioneel), peper, dille, en 100 ml water.
1 eetl citroensapVoeg zout naar smaak toe.
½ theel kurkumapoeder**Als de meiknol+ui +knoflook klaar is, haal ze uit de pan en voeg dan toe aan het kikkererwtenmeel-mengsel en roer goed.
½ theel witte peperVerwarm een klein scheutje olie in dezelfde koekenpan en giet dan het omelet mengsel in de pan. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en wacht totdat de bovenkant droog is en “de omelet” bruine randjes heeft. Draai hem dan om met behulp van een bord.
½ theel gedroogde dilleBak de andere kant goudbruin en mik hem op een bord. Snij in stukken en dien meteen op.

* Je kan aardappelen, pompoen, prei, wortel, zoete aardappel etc blokjes gebruiken.

** Voor de kleur en dus optioneel.

Luie leguaan

 

Op zoek naar andere gerechten met knolgroenten?

Hele geroosterde knolselderij en sjalotcompote
Geroosterde hele knolselderij
vegan noedels van knolselderij met tofu en tempeh
Noedels van knolselderij
Meiknol curry met kikkererwt en spinazie
Meiknol en spinazie curry