Vegan bulgur salade met pompoen, broccoli en kikkererwten

vegan bulgur salade met geroosterde pompoen, broccoli, kikkererwt

 

Een zoete en spicy  vegan bulgur salade met pompoen en knapperige kikkererwten uit de oven. Door het roosteren in de oven wordt de pompoen heerlijk zacht en zoet en dit combineert geweldig met met de frisse gestoomde broccoli en bulgur met groene kruiden. En de dadels brengen mooi het zoete van de pompoen naar boven.

 

Je kunt deze vegan bulgur salade ook maken met couscous. Voordeel van bulgur vind ik dat het meer bite heeft en ook niet zo snel in een plakkerig papje veranderd, als je even niet oplet (zoals mij wel eens gebeurd bij couscous).

Probeer de pompoen en de kikkererwten zoveel mogelijk gescheiden te houden op de bakplaat, anders worden je kikkererwten een beetje sompig. Mocht dat echt niet lukken in jouw oven, dan kan je de kikkererwten knapperig roosteren in een koekenpan. Daar worden ze wel iets minder knapperig van, maar ze gaan er wel superleuk van springen in de pan, en wie wil dat nou niet?!

 

Gebruik in  vegan bulgur salade winterpompoen (die fel oranje exemplaren), als je ze kan vinden in plaats van flespompoen, want die komt zelfs in de winter van Nederlandse bodem. Kortom, een fijne keuze voor jezelf en het milieu. Wil je het helemaal zeker weten dat je een Hollandse pompoen te pakken hebt? Controleer het dan nog even op de verpakking in de supermarkt. Broccolli wordt in juli en augustus in Nederland geoogst. Het aantal maanden dat je broccoli en pompoen beide uit NL kan krijgen is daarom beperkt. Maar (een van) beiden uit Frankrijk of Spanje is ook nog best een goede keus.

 
 

Recept vegan bulgur salade met pompoen en broccoli (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
2 knoflooktenengeperstMeng de knoflook, olie, kaneel en chilipoeder in een kom.
1½ eetl olijfolie
2 theel kaneel
½ theel chilipoeder
evt. ½ agavesiroopVoeg evt. een halve eetlepel agavesiroop toe.
±300 gr (winter)pompoenin parten van 1.5cm Voeg hierna de pompoenparten toe en roer goed en spreid uit over de helft van een met bakpapier bekleedde bakplaat.
1 blik kikkererwtenafgegotenDoe de kikkererwten nu in dezelfde kom en
doe daar de olie, chilipoeder en paprikapoeder bij. Roer goed en mik op de andere helft van de bakplaat. Bak alles 25 min in de oven, draai de pompoen halverwege om.
½ eetl olie
¼ theel chilipoeder
½ theel paprikapoeder
1⁄3 broccoliStoom ondertussen de broccoli beetgaar in een stoommandje in een pan (5 min) of stoombakje in de magnetron. Laat goed uitlekken.
grove bulghurin stukken/roosjesBereid de bulghur met groentebouillon maar verder volgens de instructie op het pakje.
½ groenteboulliontablet
plakje margerineRoer als de bulghur klaar is, er een klein klontje margarine door,
½ theel komijnpoedersamen met de kruiden en het citroensap.
½ theel korianderpoeder
½ theel kaneel
2 eetl citroensap
10 dadelsin plakjesMeng de dadels, amandelen en het groen door de bulghur. Doe daar ook de pompoenparten en broccoli doorheen wanneer die klaar zijn. Meng goed en bestrooi met kikkererwten.
handje amandelen
groen: bv 10 gr verse peterselie en koriander en muntfijngesneden/gescheurd