Vegan freekeh met pistache, doperwt en tuinboon

Vegan freekeh met doperwt, pistache, amandel en tuinboon

Freekeh smaakt heerlijk gerookt en nootachtig. De tarwekorrels behouden hun stevigheid tijdens het bereiden, en hebben dus een super lekkere bite. Tegelijkertijd wordt de buitenkant ook iets zachter, wat een lekker romig en plakkerig resultaat geeft.

In deze versie eet je ze met geroosterde noten, doperwt en tuinboon en eventueel wat groene kruiden ter garnering. Dus, simpel, maar toch lekker. De inspiratie voor dit recept kwam met name van de verpakking van de freekeh en de yoghurt saus is rechtstreeks overgenomen van een recept van Ottolenghi. Maar ik vond het alsnog de moeite waard om te delen hier, omdat het zo verdraaid lekker is.

Naar freekeh moet je wel even zoeken; ik kom het het vaakst tegen in Marrokaanse supermarkten. Ik serveer de vegan freekeh het liefst warm en eet hem graag met geroosterde groenten en een salade.

 

 

Recept vegan freekeh (2-3p):

Nodig: Doen:
150 gr (1 cup) freekeh*Laat de freekeh 30 min weken in een kom met kokend water.
Spoel de freekeh daarna af en leg weg.
- 2 eetl olijfolie
- 2 uien in repen
Bak ondertussen de uien in de olijfolie in een braadpan op laag vuur gedurende 20 min.
- 1 theel kaneelpoeder
- 1 theel nootmuskaatpoeder
- 375 ml groentebouillon
- 50 gr tuinbonen (diepvries)
- 50 gr doperwten (diepvries)
Voeg hierna de kaneel en nootmuskaat toe en laat ze 1 min mee bakken.
Doe dan de freekeh in de pan en bak ze een paar minuten mee. Doe de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes doorkoken met de deksel op de pan onder af en toe roeren.
Voeg na 25 min koken de tuinbonen en doperwten toe en laat ze meekoken gedurende 10 min (met de deksel op de pan). De freekeh moet je nu door kunnen bijten, maar is nog wel stevig. Laat het anders nog even koken.
Mocht er nog wat vocht over zijn, kun je dat op een hoger vuur met de deksel van de pan af laten verdampen.

- 150ml ongezoete plantaardige yoghurt
- ½ knoflookteen - geperst
- 1 eetl citroensap
Maak, terwijl de freekeh kookt, de yoghurtsaus** door de plantaardige yoghurt met de knoflook en het citroensap te mengen.
- 15 gr margarine
beide ongeroosterd:
- 40 gr pistachenoten
- 30 gr amandelen

Smelt de margarine in een koekenpan en rooster hierin de amandelen en pistachenoten goudbruin op een matig vuur.
- evt. 10 gr platte peterselie in stukjes
- 15 gr koriander in stukjes
Serveer de freekeh in een schaal. Maak een kuiltje en schep daar een beetje yoghurtsaus in. Bestrooi met de noten en met groene kruiden.

* Ik gebruik hele groene freekeh in dit recept.

** Yoghurtsaus overgenomen van Ottolenghi.

Luie leguaan

Meer zoals dit?!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.