Vegan geblakerde spitskool met miso “boter”

Vegan geblakerde spitskool met vegan miso boter

Aangebrand eten smaakte nog nooit zo goed: deze vegan geblakerde spitskool met miso en kimchi “boter” is een top zomergerecht voor bijvoorbeeld op de BBQ! Door het blakeren krijgt de spitskool een heerlijke zoete en nootachtige smaak. En, dat werkt perfect met een lekker boterig en umami sausje. Bovendien is het echt super leuk om een keer flink iets op het vuur te laten staan en de spitskool helemaal zwart te laten roken.

Mocht je nu wel heel enthousiast worden en de hele spitskool in de hens zetten, dan moet ik je nog even terug fluiten. We laten alleen de buitenste schil af fikken. Wanneer je die eraf haalt zit daar een lekker mals spitskooltje onder.

Dit gerecht is het lekkerst met mooi weer; en dat komt goed uit want spitskool kan je  van juni tot maart van Nederlandse bodem halen.

 

 

Recept vegan geblakerde spitskool met miso en kimchi “boter” (8 stuks):

Nodig:Doen:
1 hele spitskoolPak een pan waar de spitskool helemaal in past, bijvoorbeeld een braadpan (handig tegen het spetten, of een wat zwaardere koekenpan).
Warm een laagje olie op in de pan en bak de hele spitskool op middelhoog/hoog vuur aan alle kanten geheel zwart. Keer de spitskool regelmatig om zodat ie aan alle kanten even gaar is. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Je kan de spitskool ook op de BBQ roosteren.
- 50 gr margarine
- 2 eetl olijfolie
- 1 ui - in dunne reepjes
Maak ondertussen de miso en kimchi boter:
Verwarm de margarine en olijfolie in een steelpannetje. Doe er vervolgens de ui bij en bak die zacht op een laag vuur gedurende 10 min.
- 1½ eetl (shiro) miso*
- 3 eetl vegan kimchi vocht**
- 3 eetl gehakte vegan kimchi**
Los de miso met een klein scheutje water op in een kommetje. Doe dit vervolgens in het steelpannetje, samen met het kimchi vocht en de gehakte kimchi. Doe het vuur uit en roer alles goed door elkaar.
- geroosterd sesamzaad
- gesnipperde lente ui of bieslook
Verwijder de zwarte schil van de spitskool. Snij de spitskool door de lengte in parten. Acht stuks zou moeten lukken, maar misschien kan je er wel meer uit halen als je een hele grote spitskool had. Schep per spitskool stuk ongeveer 1-1½ eetl saus op een bordje. Bestrooi de spitskool vervolgens met geroosterd sesamzaad en wat lente ui of bieslook.

* Je kan elke soort miso gebruiken, maar ik vind dat shiro miso het best werkt.

** Kimchi bevat normaal gesproken garnalen en vissaus, maar er is ook vegan kimchi te koop. Of maak je kimchi zelf, dan weet je zeker dat het vegan is. Wil je de kimchi skippen, bak dan 2 fijngesneden teentjes knoflook mee met de ui in de margarine en breng je miso boter dan op smaak met limoensap,  geraspte gember, sesamolie en een snufje suiker.

Luie leguaan

Coole kool recepten die je ook eens moet proberen 🙂