Vegan okonomiyaki

Vegan okonomiyaki met tofu of sojabonen

Deze vegan okonomiyaki combineert het beste van twee werelden; hij is namelijk lekker zowel lekker luchtig en fluffy door het beslag, als super knapperig door de kool. Geen wonder dat Japanners er dol op zijn!

 

Ook kan je met deze hartige pannenkoek alle kanten op, alleen al door de veelvoud van recepten. Zo kun je hem naast kool ook vullen met bijvoorbeeld prei, ingelegde gember, nori maar ook met rijst en noedels. Traditioneel bestrijk je hem na het bakken met veel okonomiyaki saus (mengsel van worchester saus, ketchup, sojasaus en suiker), maar ik kies altijd voor vegan mayo (duh!). Zie hieronder voor een lijst met mogelijke okonomiyaki vullingen en toppings.

 

Ben jij enthousiast over de okonomiyaki en wil je echt uitpakken met een meer traditionele versie? Zie dan  de notities onder het recept, maar wees gewaarschuwd; je zal flink wat meer werk moeten verzetten en o.a. met je luie reet de toko moeten doorspitten ;).

 

 Opties voor okonomiyaki vulling:

  • prei ringetjes

  • lente-ui ringetjes

  • ingelegde gemberplakjes

  • taugé

  • maiskorrels

  • handje vol gekookte rijst

  •  gebakken tofu

  • gekookte sojabonen

  • nori vlokken

Okonomiyaki toppings:

  • vegan mayonaise

  • lente-ui ringetjes

  • ingelegde gember plakjes

  • nori vlokken

  • (zelfgemaakte) okonomiyaki saus

Niet vegan opties:

  • vulling met garnalen of coquilles

  • katsuobushi (gedroogde,geschaafde tonijnvlokken) topping

Recept vegan okonomiyaki met tofu of sojabonen (2 stuks):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
100 gr tofu*in 3 plakkenVerhit wat olie in een kleine koekenpan en bak de tofu plakken redelijk krokant aan beide zijden op een laag vuur. Haal uit de pan en snij de tofu hierna in blokjes
sojasausen bestrooi met een scheutje sojasaus (of zout).
250-300 ml lichte groentebouillon **Meng de bouillon in een mengkom met de
100 gram bloem*** met de bloem, bakpoeder en kruiden tot een glad vloeibaar beslag. Dit beslag moet net iets dikker zijn dan normaal pannenkoekenbeslag.
1 theel bakpoeder
½ theel chilipoeder
½ theel witte peper
¼ witte kool****in dunne reepjesVoeg hierna de kool, de rijst, lente ui, tofu of andere vullingen toe, roer goed en laat even staan.
evt. 50 gr (zilvervlies)rijstgekooktLaat ondertussen wat olie in een kleine koekenpan goed warm worden. Giet tot de helft van het beslag in de pan en bak op middel/laag vuur.
1 lente uiin ringetjesWanneer de randjes bruin worden, draai dan de pannenkoek om. Dit kan best lastig zijn, dus gebruik hiervoor een bord of twee spatels (of maak de pannenkoek minder dik). Laat de andere kant ook goudbruin worden.
Gooi op een bord en mik toppings naar wens erop (zie hierboven) en eet meteen op

* Of vervang door 50 gr gekookte sojabonen. Klik hier voor uitgebreide instructies over hoe tofu knapperig bakken.

 

Weet je zeker dat je een meer traditionele versie wil?

Ga dan naar de toko en zoek: kombu, een klein stukje nagaimo yam en gedroogde shiitakes.

** Vervang door vegan dashi. Spoel hiervoor 10gr kombu af met koud water. Week de kombu samen met 20 gr gedroogde shiitakes in 500 ml gekookt water. Vis na 30 min. de kombu en shiitakes uit het water en strooi wat zout (naar smaak) erin. Neem 150 ml van dit ge-infuseerde water en gebruik ipv de bouillon.

 *** Schil een klein stuk nagaimo yam en rasp die met een fijne rasp. Let op raak het vruchtvlees niet aan, want daar kan je jeukende handen van krijgen. Roer 2 eetl van deze geraspte wortel door het beslag en laat het beslag vervolgens 1 uur in de koelkast intrekken, alvorens de okonomiyaki te bakken.

 **** Traditioneel wordt Chinese kool gebruikt, dus je zou dit ipv witte kool kunnen gebruiken. Je loopt hierdoor wel meer risico op een sompige pannenkoek. Snij de chinese kool (200gr) in repen van ong 1cm breed en 3.5cm lang.

Luie leguaan

Meer uit de Japanse keuken?