Vegan gevulde paprika uit de oven

Vegan gevulde paprika met noten en rozijnen

Maak vanavond makkelijke vegan gevulde paprika uit de oven. De paprika vul je met noten, rozijnen en oosterse kruiden en vervolgens bak je ze in een zoet-zure saus, waardoor de gevulde paprika’s alle smaak van de saus absorberen. Kortom, simpel en lekker.

Voor de notenvulling kan je verschillende noten kiezen,in verschillende verhouding. Het maakt niet zo veel uit en je kunt het ook bij 1 noten soort houden als je dat liever hebt. Mijn favoriet is een combi van walnoot, amandel en hazelnoot. Dit recept kun je ook deels van te voren bereiden, zodat je de gevulde paprika’s alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven, wanneer je ze wilt eten.

Gek genoeg is het dus beter voor het milieu om geen Nederlandse paprika’s te kopen. Die worden namelijk niet  milieuvriendelijk hier gemaakt. Net zoals aubergines, die hebben veel warmte nodig en groeien hier dus (nog) niet. Kies dus voor paprika’s uit warmere landen zoals Spanje en laat die Nederlandse lekker liggen.

 

 

Recept gevulde paprika met noten en rozijnen (6 stuks):

Nodig:Doen:
3 paprika's Verwarm de oven op 210 graden.
Halveer de paprika's door de steel heen. Haal de lijsten en zaden uit de paprika en leg in een braadslede in de oven. Bak ze 20 min of totdat de vulling klaar is.
40 gr gemengde (geroosterde) noten (bv walnoot, amandel en hazelnoot)Maak eerst de vulling. Als je ongeroosterde noten hebt, rooster ze dan even in een koekenpan op gematigd vuur goudbruin. Maal de noten vervolgens tot kleine stukjes (maar niet tot gruis) in een hakmolen of foodprocessor en leg ze weg voor laten gebruik.
- 4 eetl paneermeel
- 8 eetl ongezoete plantmelk
Meng het paneermeel met de plantmelk in een kommetje en leg weg voor later gebruik.
- 2 uien - gesnipperd
- 2 knoflooktenen - fijngesneden
Verwarm wat olie in de koekenpan en bak hierin de ui en knoflook glazig.
- 1½ theel komijnpoeder
- ½ theel nootmuskaat
- ¼ theel kaneelpoeder
- 1/8 theel kruidnagel poeder
Bak de kruiden 1-2 min mee en haal de pan daarna van het vuur.
- 2 eetl gehakte rozijnen
- 1½ eetl gehakte kappertjes
- 1 eetl gehakte peterselie
- evt. 1 eetl gehakte verse koriander
Doe de rozijnen, kappertjes, peterselie en koriander in de koekenpan. Doe de noten er ook bij en roer alles goed door elkaar. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Roer daarna het paneermeel door de koekenpan.
- 150cc lichte groentebouillon
- 1 eetl agave of ahornsiroop*
- 1 eetl olijfolie
- 2 theel tamarinde extract
- 1 kaneel stokje
Maak nu de saus. Roer de groentebouillon, siroop, olijfolie, tamarinde extract en kaneelstokje door elkaar.
Haal de paprika's uit de oven en giet evt. vocht uit de paprika's in de braadslede. Vul ze met het notenmengsel. Druk het mengsel licht aan en leg de paprika's weer in de braadslede. Giet de saus naast de paprika's in de braadslede.
Plaats de braadslede in het bovenste deel van de oven. Bak de gevulde paprika's in 20-30 min totdat de paprika's zacht zijn, de vulling krokant is en de saus is ingedikt. Mocht de saus al veel eerder indikken, roer dan een scheutje water bij de saus.
Haal de paprika's uit de braadslee om op te dienen. Schep op een bord de saus rondom de paprika's op en schep er eventueel een kleintje beetje bovenop. Eet de gevulde paprika's warm op.

* Je kan ook andere vloeibare plantaardige zoetstoffen gebruiken. En als je het niet zielig vindt om het eten van bijen af te pakken, kan je ook honing gebruiken.

Luie leguaan

Random vegan groenten gerechten die je wellicht ook leuk vindt.