Vegan gyoza met palmkool en shiitake

Vegan gyoza met palmkool en shiitake

Vegan gyoza zijn een ultiem comfortfood op bijvoorbeeld regenachtige of koude dagen, maar ook daarbuiten. De combinatie van een heerlijke umami vulling met een krokante buitenkant is onweerstaanbaar. Met een lekker sausje zoals chili crisps in olie (tegenwoordig ook te vinden in supermarkten in de randstad), siracha of een zelfgemaakt sausje verdwijnen deze vegan gyoza zo!

Shiitakes zijn een populaire vulling van gyoza, maar waarom dan die palmkool erbij? Omdat palmkool alle lekkere umami smaken van de saus opneemt en die lost laat zodra je er in bijt. Daarnaast zorgt het voor een lekkere bite. Ik zou ook nog kunnen vertellen over hoe gezond palmkool is, want het bevat veel calcium (dus ideaal voor vegans en zuivel mijders), en dat het een lokale groente is in de herfst en winter. Maar ach, is de eerste reden al niet genoeg? Palmkool kan je vinden bij de groenteboer of bij biologische winkels. Palmkool kan je evt. vervangen door boerenkool.

Zoek naar shiitakes waarvan de hoed “gebarsten” lijkt, bijvoorbeeld bij de groenteboer of in de toko. Deze zijn zo veel meer smaakvol dan shiitaken met een gladde hoed.

Nog nooit gyoza gevouwen? Check de instructies in het recept voor hoe vouwtjes te maken of zoek een filmpje op internet. Of vouw ze gewoon dicht door ze dubbel te klappen of gebruik een dumpling mal. Kost minder moeite, maar smaakt net zo lekker!

 

 


Recept vegan gyoza met palmkool en shiitake (ong. 30 stuks):

Nodig:Doen:
ong 30 prefab gyoza vellenLaat de gyoza vellen ruim van te voren ontdooien.
- 6 palmkool bladeren
- 250 gr shiitaki in dunne reepjes
Scheur de palmkool bladeren van de steel en snij de palmkool in hapklare stukken.
Snij de shiitaki in dunne plakjes.
Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de palmkool en shiitaki op middelhoog vuur totdat ze beiden zacht zijn.
- 1 grote sjalot in reepjes
- 3 knoflooktenen - fijngesneden
Voeg de sjalot en de knoflook toe en bak een paar minuten mee.
- 200 ml groentebouillon
Doe de groentebouillon bij de groenten en laat alles stoven totdat het vocht bijna helemaal is opgedroogd.
- 3 lente uien - in ringetjes
- 3cm gember heel fijn geraspt
- 1 eetl sojasaus
- 1 eetl rijstazijn
- zout naar smaak
Roer de lente ui, gember, sojasaus en rijstazijn door de groenten. Breng op smaak met zout en peper. Idealiter maak je de vulling een klein beetje zouter/sterker dan gewenst, want nadat je ze in een vel stopt en stoomt, verliezen ze wat smaak.
Laat alles helemaal afkoelen.

Leg een gyozavel voor je, doop je vinger in een kopje water en bestrijk ong 1 cm van de randen met je vinger.
Leg 1 afgestreken eetl vulling in het midden. Breng de boven en onderkant van het vel (je vouwt het vel dus dubbel) precies in het midden bij elkaar.

Voor gyoza met plooitjes (deze maak je alleen aan de onderkant): hou de onder en bovenkant van het gyoza vel in het midden gesloten met je linker duim en wijsvinger. Plaats de rand van het onderkant van het vel tussen je rechter duim en wijsvinger, op 0.5-1cm rechts van het midden. Breng je rechter vingers richting het midden/je linker vingers. De plooi die hierbij ontstaat plaats je onder je linker duim. Ga zo door met plooitjes vormen terwijl je naar de rechter zijkant beweegt met je vingers. Vouw de opening van het laatste stukje om richting de onderkant (met de klok mee). Herhaal vanaf het midden " in spiegelbeeld"; dus maak nu plooitjes door je linker vingers naar rechts te bewegen. Vouw het laatste hoekje tegen de klok in.

Makkelijkere gyoza versie: vouw de gyoza dicht langs de middenlijn of gebruik een dumpling mal. Net zo lekker en veel makkelijker.
60 ml waterVerwarm een grote koekenpan en verwarm hierin een laagje olie op middelhoog tot hoog vuur. Plaats een deel van de gyoza in de koekenpan, zodat ze naast elkaar passen. Bak de gyoza totdat ze een krokante bodem hebben. Doe hierna het water in de pan en dek de pan af met een deksel. Laat het vocht geheel verdampen. Het gyoza deeg wordt als het gaar is wat doorzichtiger.
Haal de deksel eraf en laat het water geheel opdrogen. Haal de gyoza uit de pan als de bodem weer knapperig is. Laat ze uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier.
Saus naar keuze:
- chilisaus
- chili crisps in olie
- siracha
- DIY: elk 2 delen sojasaus, rijstazijn en water; plus 1 deel zoete siroop* en ½ deel zwarte azijn
Serveer de gyoza met dip naar keuze!

* Zoals ahorn siroop of agave siroop.

Luie leguaan

Blij met dit recept? Check dan ook even onderstaande recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.