Koolrabi carpaccio met pistache-pesto

Koolrabi carpaccio met pistache pesto

Koolrabi saai? Niet als je er koolrabi carpaccio van maakt en hem in een heerlijk sausje giet van pistache pesto met citroenrasp gemengd met vegan mayonaise. Deze koolrabi is dus zeker geschikt als volwaardige vegan variant van carpaccio. Of gebruik de koolrabi carpaccio als “bedje om iets anders lekkers op te serveren.

Ideaal als makkelijk voorgerecht op een kerstdiner of op een andere feest(waardige) dag. Dit recept leent  zich dan ook om op voorhand klaar te maken want het is het allerlekkerst als je op tijd begint met het marineren van de koolrabi. De koolrabi snijd je in dunne plakken en laat je (een paar uur of een paar dagen) trekken in inmaakvloeistof. Meng de koolrabi carpaccio vlak voor het opdienen met de saus. Makkelijk zat!

Nederlandse koolrabi is van mei tot en met oktober te verkrijgen bij bijvoorbeeld biologische winkels, Turkse/Marokkaanse supermarkten en op de markt. Koop alleen stevige, verse exemplaren, want anders heb je kans op een harde sponsige binnenkant.

Recept koolrabi carpaccio met pistache citroenpesto  (voorgerecht 4p):

Nodig:Doen:
1 koolrabiSchil de koolrabi en snijd hem in zo dun mogelijke plakken (met de hand of met een mandoline).
Doe de koolrabi in een hitte bestendige schone bak of pot.
- 175 ml water
- 175 ml witte azijn*
- 2 eetl suiker
- 2 theel zout
- 1 kleine knoflookteen


Verwarm het water, de azijn, de suiker, het zout en de knoflookteen in een steelpannetje. Roer totdat alle suiker en zout is opgelost.
- 1 theel korianderzaad
- 10 piment korrels
- 2 hele kruidnagels
Voeg dan het korianderzaad, de pimentkorrels en de kruidnagels toe. Haal de vloeistof van het vuur en giet dit over de koolrabi plakken.

Laat de koolrabi plakken minstens 1 nacht, en maximaal 1 week intrekken. Gooi na 1 dag de knoflookteen weg, want anders wordt die te overheersend. Hoe langer je de koolrabi laat intrekken, hoe zuurder die wordt.
50 gr pistache noten
Op de dag van bereiding; rooster de pistache noten (als ze ongeroosterd waren).
Doe ze in een hakmolen.
- 1 biologische citroen (schil+sap)
- ½ theel knoflookpoeder
- flink wat olijfolie
Rasp de schil van de citroen en doe dat samen met 2 eetl van het citroensap en het knoflookpoeder bij de pistache noten.
Maal alles daarna in een hakmolen tot een fijn gruis dat aan de binnenkant van de molen blijft plakken.
Voeg vervolgens net zo veel olijfolie (minstens 5 eetl) toe aan het pistachegruis totdat je een smeuiige pesto hebt. Breng de pesto op smaak met zout.
2-3 eetl vegan mayonaiseMeng vlak voor het opdienen de pistache pesto 1:1 met de vegan mayonaise in een grote kom.
Vis de koolrabi plakken uit het bakje, laat ze uitlekken en roer ze door de pistache pesto +mayo.
Leg vervolgens de koolrabi plakken op een bord en friemel ze desgewenst tot een mooie vorm. Bestrooi ze met zwarte peper en dien op.

* Zoals gewone witte azijn, witte wijn azijn of appelazijn.

Luie leguaan

Meer knollen recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.