Vegan japchae met tempeh

Vegan japchae met tempeh, shiitaken, wortel en spinazie

Als je nog nooit vegan japchae of zoete aardappel noodles (dangmyeon en dus niet die zoete aardappel slierten want dat mag geen noodles heten) hebt gegeten, dan is nu het moment om daar verandering in te brengen! Deze noodles zijn namelijk mega chewy; echt iets wat je in de Nederlandse keuken mist! In deze vegan japchae nemen de zoete aardappel noodles alle lekkere smaken van de saus op en kun je ze lekker naar binnen slurpen.

Dangmyeon koop je in de toko; je hebt er hier verschillende diktes van. Ik koos voor dat wat dikkere, want die ze het meest chewy. Deze noodles moet je eerst moet weken in koud water alvorens te koken. Je kunt ook voor een dunnere variant kiezen, die hoef je niet te weken en zijn gebruikelijker voor het maken van japchae. Tempeh gesudderd in sojasaus ipv vlees werkt perfect in deze vegan japchae en ik zou het je zeker aanraden om te proberen, ook al vind je tempeh misschien wat spannend klinken. Durf je het echt niet aan, ga dan op zoek naar plantaardig stukjes oid, maar ik kan hier niet garanderen dat het net zo lekker wordt als de tempeh.

 

 

Recept vegan japchae (2p):

Nodig:Doen:
300 gr dangmyeon (zoete aardappel noedels)Indien je dikkere dangmyeon hebt gekocht, laat die dan 30 min in koud water weken.
- 2 hele knoflooktenen- geplet
- 200 gr tempeh
- 3cm gember in dunne plakken
Verwarm een laag olie in een koekenpan en bak de hele knoflooktenen goudbruin.
Snij ondertussen de tempeh in kleine korte reepjes en doe het samen met de gember in de koekenpan. Bak de tempeh goudbruin op middelhoog vuur.
- ½ theel 5 spices poeder
- 200 ml water
- 1½ eetl sojasaus
- 1 eetl rijstazijn
- 2 theel suiker
Strooi het 5 spices poeder over de tempeh en bak het 2 min mee.
Roer in een kommetje het water, de sojasaus, rijstazijn en suiker door elkaar. Doe dit bij de tempeh, breng het geheel aan de kook en laat het op middelhoog vuur doorkoken onder frequent roeren. Haal van het vuur wanneer de tempeh helemaal is drooggekookt.
Kook de dangmyeon volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel goed uit na het koken en knip evt in kleinere stukjes (dit vergemakkelijkt het eten van de noodles)
1 winterpeen in dunne reepjesAls je wil kan je de verschillende groenten apart bakken, maar dat vind ik zelf een beetje te veel van het goede.
Verhit wat olie in een wok en roerbak hier de wortel in op hoog vuur.
150 gr shiitaken in dunne plakjes*Wanneer de wortel van kleur verandert, kun je de shiitaken toevoegen. Bak mee tot de shiitaken zacht zijn.
3 knoflooktenen- fijngesnedenDoe de knoflooktenen in de wok en bak 1-2 min mee.
2 shanghai paksoi's in dunne reepjes/plakjes**Voeg de shanghai paksoi, de tempeh en de noodles toe en roer snel door elkaar. Haal meteen van het vuur wanneer beiden warm zijn.
- 3 eetl sojasaus
- 1 eetl suiker***
- 1 eetl sesamolie
- 3 theel rijstazijn
- snufje zout
- 3cm super fijn geraspte gember****
Schep de noedels, groenten en tempeh in een kom/op borden. Meng de sojasaus, suiker, sesamolie en geraspte gember in een kommetje en giet over de noodles heen. Proef en voeg evt nog meer van de sojasaus of zout toe en dien meteen op.

NB. De dangmyeon nemen vloeistof op, dus als er wat tijd zit tussen het opdienen en de saus erdoor roeren, kan het zijn dat je niks meer van je saus proeft.
evt geroosterde sesamzaadjesBestrooi evt met geroosterde sesamzaadjes.

* Laat weg voor een milieuvriendelijke versie

** Vervang evt voor geblancheerde spinazie voor een wat traditionelere vegan japchae

*** Pas aan aan je eigen smaak.

****Rasp de gember superfijn (grof geraspte gember is niet lekker rauw) met een speciale gemberrasp of met een rasp voor parmezaanse kaas.

Luie leguaan

Als je dit gerecht lekker vindt, dan zijn onderstaande gerechten ook wat voor jou!