
Pom is een Surinaamse klassieker. Bijna iedere familie in Suri heeft zijn eigen recept en hier deel ik een variatie van het recept van mijn moeders familie; namelijk een recept voor een vegan pom met tempeh en tofu.
Voor wie pom niet kent, ik zou het omschrijven als een Surinaams comfort food. Het wordt vaak gemaakt voor feestjes, maar de restjes zijn eigenlijk het lekkerst als je de day after geen zin hebt om te koken. Het is een smeuïge, zachte ovenschotel met net genoeg bite in de lekkere zoute eiwitrijke vulling. Qua smaak moet je denken aan een hartige umami volle tomaten-achtige smaak met een licht zuurtje. Pom vindt je in verschillende consistenties, maar in mijn familie wordt een zachte, smeuïge pom gegeten. Een hack van mijn moeder is om de pom voor te koken. Hierdoor hoef je de pom minder lang in de oven te bakken.
Bevroren pomtayer kan je kopen in toko’s en winkels met Surinaamse producten. Mijn familie heeft geen voorkeur voor een soort merk en in dit recept heb ik het goedkoopste merk gebruikt (met overigens prima resultaat).
Eet de pom met rijst, snijbonen en komkommers op zuur of met een puntje (een wit broodje dat qua consistentie tussen een kadetje en een pistoletje in zit) en zuurgoed.
Recept vegan pom met tempeh en tofu:
Nodig: | Doen: |
---|---|
- 1 kilo pomtayer - sap van 1½ sinaasappels - 4 theel suiker - 2-3 eetl piccalilly | Laat de pomtayer ontdooien in een kom. Roer daarna de rest van de ingrediënten (sinaasappelsap, suiker en piccalilly) erdoor. |
- 2 uien – fijngesneden - 2-3 knoflooktenen - 3 tomaten – in blokjes - 2-3 volle eetl tomatenpuree | Maak als de pomtayer bijna ontdooid is een tomatensaus: Verwarm wat olie in een grote pan met dikke bodem. Doe de ui en de knoflook erbij en bak ze totdat de ui glazig is. Bak vervolgens de tomaat 3 minuten mee. Doe de tomatenpuree in de pan en bak die ook 3 minuten mee. |
- 200 ml water - 2 eetl ketchup - 2 maggi blokjes* - 2 eetl kappertjes - 2 eetl worcestersaus - 1 eetl sojasaus - ½ theel nootmuskaat - 10 gr margarine - 25 gram selderij – in stukken | Voeg het water, de ketchup, maggieblokjes, de kappertjes, de worchestersaus, de sojasaus, de nootmuskaat en margarine toe aan de tomatensaus. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 min doorkoken tot een ingedikte tomatensaus. Breng het geheel op smaak met zout en peper of een van de andere ingrediënten. De saus mag wat aan de zoute kant zijn, want er komt nog pom bij. NB na het toevoegen van de pomtayer kan je niet meer proeven, dus zorg nu dat je smaak goed krijgt. Voeg de selderij toe. |
- 200 gr gerookte tofu in blokjes - 180-200 gr drooggebakken/ gefrituurde tofu of tempeh** | Bak de stukjes apart op in een pan. |
Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht 180). | |
Doe de pommix met de tomatensaus in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager. Laat het zachtjes doorkoken gedurende 15-20 min terwijl je constant roert. De kleur van de pommix verandert van geel tot oranje bruin hierdoor. *** |
|
margarine/olie | Vet een ovenschotel in met olie of margarine. Schep 1/3 laag pommix in de ovenschotel van ong. 36x25cm. Schep hier de tofu/tempeh stukjes op. Schep vervolgens de rest van de saus hierover. Doe de ovenschotel ged 1.15 uur of 1.30 uur in de oven, totdat het vocht verdampt is en de bovenkant krokant is. |
*Surinaams koken zonder maggi blokje kan eigenlijk niet. Maar je zou 1/2 groentebouillonblokje kunnen gebruiken als je geen maggi hebt.
**Voor dit recept gebruikte ik kant en klare tempeh en tofu stukjes. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf bakken en kruiden.
***Niet iedereen kookt z’n pom voor; je kan ‘m ook direct in de ovenschotel doen, maar dan moet je de oven lager zetten en de pom 2 uur of langer bakken.

Meer vegan varianten op klassieke Surinaamse gerechten, vind je hier!