Vegan Surinaamse pastei met tofu

Surinaamse pastei vegan

De kans is groot dat wanneer je naar een Surinaams feestje gaat, je veel eten aantreft. En, pastei zal dan zeker niet ontbreken. Waarom dit gerecht zo populair is? Ik denk omdat het makkelijk te maken is en super lekker is!

Ook vegan Surinaamse pastei is super simpel om te maken. Ik gebruik tofu in plaats van kip en deze vegan pastei doet echt niet onder voor een minder diervriendelijke pastei!

Het recept hieronder is ook voor 5-6p, ideaal voor een dinertje of feestje, want dat is natuurlijk dé plek voor dit gerecht.

 

Traditioneel wordt dit recept met worteltjes en doperwten uit blik gemaakt. Dat is een heerlijke makkelijke optie. Maar wil je knapperige groenten, kook dan zelf je worteltjes koken en doperwten (uit de diepvries werkt ook). Mocht je dat nu ook willen doen, let er dan wel op dat je de worteltjes net iets minder gaar kookt dan normaal. Want ze bakken nog door in de  oven.  Dit geldt ook voor de aardappeltjes.

In de winter zijn (je raadt het al!) winterpenen de milieuvriendelijkste optie van alle wortelen, want die komen bijna het gehele jaar van Nederlandse akkers. Waspeen of bospeen daarentegen wordt ook wel ineens uit warmere oorden geïmporteerd, en is dus een minder fijne keus voor het milieu, met name in het begin van het jaar.

 

Voor dit recept is het belangrijk dat je de tofu goed krokant bakt. Zie hier voor uitgebreide instructies. Ben jij nog bang voor tofu, gebruik dan namaak kipstukjes of maak een vegetarische pastei met gekookt ei ipv tofu. De eieren snij je in partjes en leg je op het aardappelmengsel.

 

Vegan Surinaamse pastei (5-6p)

Nodig:Voorbereiden:Maken:
1 pak vegan bladerdeeg (10stuks)Ontdooi de bladerdeegplakken.
8 vastkokende aardappelengeschild, in blokjes van 2.5 cmKook de aardappelen in een ruime hoeveelheid water in een grote pan,
10 wortelen/4 winterpenengeschild, in blokjes van 1.5-2 cmsamen met de wortels totdat ze beiden net beetgaar zijn (8-10min). Giet ze daarna af en spoel af met koud water.
300 gr diepvries doperwtenOntdooi de doperwten (bv door ze op het laatst bij de aardappels/wortels te doen).
400 gr tofuin dunne plakjesVerwarm ondertussen een grote koekenpan. Doe er wat olie in en bak de tofu plakken eerst op een laag vuur totdat beide kanten goudbruin zijn. Bak ze daarna op middelhoog vuur door totdat beide kanten knapperig zijn.
sojasausHaal de tofu uit de pan, laat iets afkoelen en snij in dunne reepjes.
Doe de tofu reepjes in een kommetje en hussel er een scheutje sojasaus en zout (naar smaak) door.
3 middelgrote uiengesnipperdBak de uien in een andere koekenpan op middelhoog vuur in een ruime scheut olie totdat ze glazig zijn.
Verwarm de oven voor volgens instructies op de verpakking van het bladerdeeg (bij mij 215 gr).
5 knoflooktenenfijngesnedenBak de knoflook
½ theel chilivlokken/poederen het chilipoeder kort mee.
1 blikje tomatenpuree (70gr)Draai het vuur lager en voeg de tomatenpuree toe en bak die 1-2min mee.
1 groentebouillontablet Verkruimel het bouillontablet over de tomatenpuree.
1 eetl suikerVoeg de suiker en witte wijnazijn toe en roer goed.
1 eetl wittewijn azijnDoe de saus in de pan waarin de aardappels hebben gekookt. Doe vervolgens de aardappels, wortels, doperwten en tofu erbij. Roer alles goed door elkaar en laat afkoelen.
margarineVet een groot bakblik in met margarine. Rol de bladerdeeg plakken uit of trek de plakjes met je handen uit elkaar (werkt prima!). Bekleed de bodem van het bakblik met 6 plakken. Laat wat bladerdeeg over de rand van het bakblik hangen.
½ potje kappertjes (50gr)Stort de aardappelvulling erin. Verdeel vervolgens de kappertjes over de vulling. Gebruik de overige plakjes bladerdeeg als “deksel”.
margarineRol het bladerdeeg aan de randen omhoog. Besmeer de randjes met kleine beetjes margarine.
Prik met een vork hier en daar wat gaatjes in het bladerdeeg-deksel.
Zet in de oven totdat het bladerdeeg goudbruin is (bij mij na ong 25-30min).

Nb. ik gebruik voor dit recept een bakblik van 25 bij 33cm.

Luie leguaan

Klik direct door  naar deze andere lekkere veganistische gerechten…