Vegan soato

vegan soato zelfgemaakt met aardappel, tauge, soato saus

Zelf je vegan soato maken is helemaal niet moeilijk en hoeft niet lang te duren. En, het leuke is dat je ervan alles op kan mikken om het nog lekkerder te maken. Echte aanraders vind ik dunne gebakken aardappelreepjes, taugé, lente ui, tofu reepjes of namaak kipstukjes en witte kool. Uiteraard mag de zelfgemaakte soatosaus, een saus met een ketjap basis, niet ontbreken. Ik maak mijn saus met gekarameliseerde ui en limoensap, wat een perfecte match is met de citroengras, die in de soep zit.

 

Allicht zullen er recepten zijn, die je aanraden om je eigen bouillon te maken. Zelf heb ik dat ook geprobeerd en ik vind het verschil tussen zelfgemaakte bouillon en bouillon van een blokje erg klein en zeker niet je kostbare tijd waard. Dus, gebruik ik bijna altijd een bouillonblokje als basis.

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 
vegan soato met aardappeltjes, tauge en ketjap saus

Recept vegan soato (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
3-4 vastkokende aardappelenIn dunne reepjes van 1x3.5x0.5cmVerwarm een laagje olie in een grote koekenpan. Draai het vuur op de laagste stand en doe de aardappel reepjes in de pan. Zet vervolgens een deksel op de pan en laat de aardappeltjes heel zacht bakken gedurende 20 min (lijkt het te hard te bakken, kan je een kleinere pit gebruiken). Roer regelmatig door de pan om aankoeken te voorkomen. Wanneer de aardappels zacht zijn, kan je de deksel weghalen en de aardappelreepjes op een hoger vuur krokant laten bakken. Bestrooi met zout en peper.
2 uien
2 knoflooktenen
in reepjes
geperst
Bak ondertussen de uienreepjes in wat olie in een kleine koekenpan op laag vuur onder af en toe roeren, totdat ze bruin kleuren (ong. 20 min).
Voeg dan de knoflook toe en bak 2 min mee en haal van het vuur.
Optionele toppings:
rode/witte kool reepjes
taugé
lente ui ringetjes
gefrituurde uitjes
verse koriander
gebakken tofu/namaak kipstukjes
voor niet vegans: gekookt ei


Snij/bereid de gewenste toppings.
1-2 bouillonblokjesBreng wanneer de aardappel en ui 10 min opstaan, 1L water met de bouillonblokje(s) aan de kook.
1 citroengrasstengel
2 plakjes gember
10 pimentkorrels
1 laurierblad
1 stukje laos*
5 limoenblaadjes*
gekneusd
gekneusd
Voeg het citroengras, de gember, de pimentkorrels, het laurierblad, de laos en de limoenblaadjes toe aan de bouillon en laat 8 min koken.
1 citroengras
1 grote sjalot
2 knoflooktenen
alleen witte gedeeltePureer het witte gedeelte van de citroengras, sjalot, knoflook met een keukenmachine of in een vijzel tot een hele gladde puree.
Voeg deze puree toe aan de kokende bouillon en laat 2 min meekoken en haal daarna van het vuur.
2 eetl zoete ketjap
1 eetl sojasaus
1 theel limoensap
Doe de ui en knoflook in een kommetje en meng met de ketjap, sojasaus en limoensap.
Stel nu je soep samen; schep de bouillon in een kommetje (pimentkorrels, laurierblad, laos, gember en limoenblaadjes zijn uiteraard niet zo lekker om te eten, dus schep daar maar even langs). Mik de toppings en saus door de soep en val aan.

* Kan je halen bij de toko. Heb je daar geen zin in, laat het dan weg, maar dit is wel op eigen risico.

Luie leguaan

Gek op soato? Dan zijn onderstaande gerechten misschien ook wat voor jou?! Klik er dus op 🙂