Vegan Surinaamse pindasoep

Vegan Surinaamse pindasoep met crunchy pinda-banaanballetjes uit de oven

Soep van pindakaas?! Ja, je leest het goed; soep van PINDAKAAS, en reken maar dat het lekker is! Dit gerecht is dan ook een must-try uit de Surinaamse keuken.  Het recept voor de vegan pindasoep hieronder is volgens een traditionele versie van van mijn moeder, maar dan minus de kip/kippenbouillon. En uiteraard horen hier ook banaanballetjes bij. Maar ik kon het niet helpen om hier een twist toe te voegen; dus in plaats van gekookte banaanballetjes, vind je hier crunchy pinda-banaanballetjes uit de oven.

 

De hoeveelheid benodigde pindakaas verschilt veel tussen Surinaamse pindasoep recepten. Hier vind je een bescheiden hoeveelheid pindakaas van enkele eetlepels pindakaas, die mooi in balans is met de rest van de bouillon. Maar, wees uiteraard vrij om die hoeveelheid op te krikken. Voel je dan ook niet gegeneerd als dat betekent dat je de hele pot  pindakaas in de soep mikt, want anderen zijn je hierin voor gegaan.

 

Tenslotte, is je vegan pindasoep niet compleet zonder topping, dus strooi er wat lente ui, kokosrasp, koolreepjes, taugé en/of ijsbergslareepjes op.

 

Recept vegan Surinaamse pindasoep (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
1 gele bakbanaan*zie hiernaastIn de pan: Schil de bakbanaan niet. Halveer de bakbanaan en kook in gezouten water tot ze zacht zijn. Dit duurt ong 40 min voor een groene banaan, 20 min voor een rijpe (zwarte) banaan, en voor gele bananen kan alles ertussen in.
In de magnetron: snijd de schil in de lengte open, maar laat hem er nog wel omheen. Doe in de magnetron gedurende 6-8 min op de hoogste stand.
Ontdoe de banaan van zijn schil en in een kom.
Prak de banaan helemaal fijn. Voeg een klein beetje zout toe. Laat even staan en maak vervolgens kleine balletjes van het banaanmengsel. Laat staan voor later gebruik.
1 grote uigesnipperdZet ondertussen een grote pan op vuur. Verwarm daar wat olie in en laat de ui en
1 bleekselderijstengelin kleine blokjesde bleekselderij op een laag vuur bakken (ten minste 10 min). Zet het vuur daarna een heel klein beetje hoger zodat de ui wat bruine randjes kan krijgen.
3 knoflooktenengeperstVoeg dan de knoflook toe en laat 1 min meebakken.
850 ml lichte groentebouillon
1 citroengras
8 pimentkorrels
1 laurierblad
1 limoenblad
Voeg de groentebouillon, het citroengras, de pimentkorrels, het laurierblad en het limoenblad toe.
3 eetl 100% pindakaas
1 eetl chilisaus of ½ eetl sambal
Roer de pindakaas en chilisaus of sambal door de bouillon. Breng het geheel aan de kook.
1 madam Jeanette peper(heel)Doe de madam Jeanette peper erbij en laat alles 15 min zachtjes doorkoken zonder deksel op de pan. Zorg ervoor dat de peper niet kapot gaat tijdens het koken, want dan wordt de soep veel te pittig.
½ eetl sojasausIs de soep een stuk ingedikt, haal hem dan van het vuur en roer de sojasaus erdoor. Breng evt. nog op smaak met extra zout en peper en verwijder de madam Jeanette peper, citroengras, en wat je kan vinden aan bladen en pimentkorrels.
1 lente ui, 50 gr kool
kokosrasp
in reepjes gesnedenBestrooi met banaanballetjes, lente ui, kool en kokosrasp.

* Je kan zowel een groene bakbanaan als een wat rijpere gebruiken (of een mix van beide). Rijpere bananen hebben een zoetere smaak. Zelf vind ik het lekker wanneer de banaan geel is met een heel klein beetje gele zwarte plekjes, dan is ie licht zoet.


Als je deze tabel niet goed kan lezen op je mobiele telefoon, kantel dan het scherm van je telefoon horizontaal.

Luie leguaan

Hé jij, klik eens op onderstaande plaatjes! Misschien lust je dat ook wel?!

2 thoughts on “Vegan Surinaamse pindasoep

  1. Hey! Ik ben blij dat ik deze originele Vegan recepten Website heb ontdekt, ziet er allemaal super lekker uit!
    De gevulde pompoen met cashew heb ik gisteren gemaakt voor een groep mensen en kreeg naderhand links en rechts dankbare schouderklopjes.
    Volgende keer word het deze pindasoep, denk ik 😉

    1. Hoi, bedankt voor je berichtje en super leuk om te horen dat de gevulde pompoen is bevallen!

Comments are closed.