Vegan tjap tjoy met Hollandse groenten

Vegan tjap tjoy met wortel, bamboe, prei, paksoi en vegan kip of tofu
Vegan tjap tjoy is een gerecht dat zich met uitstek leent voor lokale groenten en/of left overs. Omdat er geen vast recept is voor tjap tjoy kan je bijna alles gebruiken. Denk in het najaar aan wortel, prei, paksoi en bleekselderij en in de zomer aan broccoli, doperwten, babymais en tauge. Of gebruik restjes groenten die in je koelkast liggen. Kies voor plantaardige kipstukjes of tofu als eiwitbron.
De kunst van tjap tjoy zit hem in het op hoge temperatuur wokken van de groenten. Daarom is het belangrijk dat je alle ingrediënten  van te voren klaar hebt liggen. Om alles lekker beetgaar op te dienen, vind ik het, het makkelijkst om de groenten een voor een tot het randje van beetgaar te bakken en daarna bij elkaar in de saus te doen. Naar mijn idee is vegan tjap tjoy het lekkerst met bamboe scheuten en een goede”oestersaus-achtige” champignonsaus. Dan krijg je die typische smaak die je ook bij take-out tjap tjoy krijgt.
Eet de vegan  tjap tjoy met witte/zilvervlies rijst en verder helemaal niks.

 

Recept tjap tjoy (2p):

Nodig:Doen:
150-200 gr plantaardige kipstukjes
of 200 gr tofu in dunne plakken
Voor de kipstukjes:
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kipstukjes goudbruin aan alle kanten. Leg hierna weg.

Voor de tofu:
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en leg de tofu plakken los in de pan. Bak de tofu aan een kant krokant. Weersta de verleiding om de tofu eerder om te draaien, want dan blijft ie mogelijk aan de pan kleven. Bak de andere kant ook krokant. Haal de tofu uit de pan en snij in dunne reepjes. Leg hierna weg.

- 100 ml water
- 1 volle eetl maizena
- 1½ eetl vegan champignonsaus*
- 1½ eetl sojasaus
- 1 eetl rijstazijn
Meng het water, de maizena, de champignonsaus, de sojasaus en de rijstazijn in een kopje door elkaar en laat even staan.
- 2 middelgrote wortelen in plakken
- witte gedeelte van een prei- in 1 cm plakken
- 200 gr bamboescheuten - in plakken
- 1 grote ui in 8 parten
- 4 paksoi/ choisum stengels
Verwarm een wok op hoog vuur. Doe er wat koude olie bij en wok de wortelen op het randje/net niet beetgaar. Haal ze uit de pan en herhaal dit voor de prei plus bamboescheuten en de ui. Roerbak de paksoi/choisum ged 1 min en haal dan ook uit de pan.
- 3 cm gember - fijngesneden
- 4 knoflooktenen - fijngesneden
Bak de gember in de wok goudbruin en bak hierna de knoflook 1 min mee.
Draai het vuur van de wok naar middelhoog. Doe hierna het kopje met maizena-water-saus bij de gember en de knoflook. Breng aan de kook en laat het geheel 1 min zachtjes koken.
Mik de groenten erbij en blijf roeren totdat de saus is ingedikt.
Doe er dan ook de vegan kipstukjes of tofu bij. Haal de wok van het vuur als alles warm is.
1 eetl sesamolieBestrooi de tjap tjoy met de sesamolie en proef of er nog wat sojasaus, champignonsaus of zout nodig is. Dien meteen op.

* Hier bedoel ik vegan oestersaus-achtige champignonsaus

Luie leguaan

Op zoek naar meer makkelijke en snelle vegan gerechten? Klik dan op een van de plaatjes hieronder!