Vegan aardappelkoekjes met tamarinde chutney

Aardappelkoekje met doperwten en cashewnoten met tamarindechutney

Nederlandse aardappels hoeven niet saai te zijn, dat bewijzen deze vegan aardappelkoekjes. Denk hierbij aan Indiaase kruiden en specerijen en een lekkere chutney. Deze koekjes zijn snel gemaakt en dus ideaal als vullende snack of voorgerecht.

De zelfgemaakte tamarinde dip is zoet-zuur met een vleugje kruiden en heel makkelijk om te maken. Maar je kan het jezelf ook makkelijk maken en deze vegan aardappelkoekjes met kant en klare chilisaus eten. Of als je niet kan kiezen met beide. Dat is iig wat ik deed 🙂

 

 

Recept vegan aardappelkoekjes (ong 12 stuks)

Nodig:Doen:
450g vastkokende aardappelen in schilKook de aardappel in schil* gedurende 20-25 minuten tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen en prak ze daarna helemaal fijn in een grote kom met een stamper.
Voor de chutney:
- 150 ml water
- 2 eetl tamarinde pasta
- 4 eetl suiker
- 1 theel komijnpoeder
- 1 theel gemberpoeder

Maak terwijl de aardappel koken de chutney:
Roer alle ingrediënten door elkaar in een pan en breng aan de kook. Laat het geheel zachtjes doorkoken gedurende 10-15 min. De saus dient dan stroperig te zijn.
- 50 gr geroosterde cashewnoten
- 100 gr diepvries doperwten
- 2 eetl rozijnen
Breek/stamp de cashewnoten tot kleinere stukjes.
Ontdooi de doperwten en snij de rozijnen in kleinere stukjes. Doe alles bij de aardappelen in de kom.
- 1 ui in dunne reepjes
- 3 knoflooktenen - fijngesneden
- 2 theel komijnzaad
Bak de ui in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en het komijnzaad toe en bak totdat de komijnzaadjes beginnen te knetteren.
- 2 theel korianderpoeder
- 1½ theel garam masala poeder
- 1 theel chilipoeder
Doe dan het korianderpoeder, de garam masala, en het chilipoeder in de koekenpan en bak 1-2 min mee. Doe de inhoud van de koekenpan bij de aardappelen.
- 1 chilipeper (zoals cayenne) in ringetjes
- 2 lente ui in ringetjes
- 3 eetl verse munt
Doe ook de chilipeper, lente ui, munt bij de aardappelen in de kom. Roer alles goed door.
Proef en voeg zout en zwarte peper toe naar smaak,
- 3 eetl kikkererwtenmeelRoer het kikkererwtenmeel door de aardappelmix. Als het goed is, plakt de aardappelmix daardoor nu aan elkaar. Laat het anders nog even staan.
Maak nu ronde aardappelkoekjes van 5cm doorsnede en 1cm dikte.
Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe er een bodempje olie in (dit mag best wat meer zijn). Bak de rondjes in porties aan beide zijden goudbruin. Eet de aardappelkoekjes met de chutney.

* Als je overweegt de aardappelen in stukken te snijden en dan te koken om sneller klaar te zijn; doe het niet! De aardappelkoekjes zullen dan niet droog genoeg worden.

Luie leguaan

Hieronder meer comfortfood met Nederlandse groenten.