Vegan wortelcurry

curry met wortels en tomaat

Deze vegan wortelcurry is losjes gebaseerd op een vadouvan kruidenmix, zeg maar een Franse versie van op masala. Maar ondanks de vele kruiden is hij dus zachter en minder uitgesproken als curry op basis van masala (kerrie).

 

Voor deze vegan wortelcurry gebruik ik het liefst winterpenen, want die komen bijna het gehele jaar van Nederlandse akkers. Waspeen of bospeen daarentegen wordt ook wel ineens uit warmere oorden geïmporteerd, met name in het begin van het jaar. Dus, wil je wat liever zijn voor het milieu, check dan bij de was- of bospeen even het land van herkomst op de verpakking.

 

Het is echt een aanrader (ook qua eiwitjes) om dit gerecht met gemarineerde tofu stukjes, zilvervliesrijst en verse koriander te eten. Met een chapati ipv rijst is het ook lekker.

 

Nog een paar tips: Voor dit recept heb je een braadpan met een deksel die goed afsluit nodig. En je moet de wortel door de lengte halveren of in het geval van een grote wortel in vieren in de lengte snijden. Laat je niet verleiden om de curry korter dan de aangegeven tijd te laten koken, want dan kunnen de zaadjes nog hard en bitter zijn. En dan wordt je curry echt niet lekker.

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

Recept vegan wortelcurry (bijgerecht, 2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
400 gr winterpeenstukjes 2x3x0.5Kook de wortelblokjes in 10-12 min net beetgaar in een pan en giet daarna af.
1 uiBak ondertussen de ui op middelhoog vuur in een braadpan in een laagje olie,
2 theel komijnzaadsamen met de komijn-, karwij-, venkel- en mosterd-zaadjes, totdat de ui glazig ziet.
2 theel karwijzaad
2 theel venkelzaad
1 theel mosterdzaadgesnipperd
3 knoflooktenenfijngesnedenVoeg hierna de knoflook toe en bak kort mee.
2 theel korianderpoederDoe een beetje extra olie in de pan en doe dan alle andere kruiden erbij
1 theel kurkumapoeder(koriander, kurkuma, masala, chilipoeder en kaneel) en bak 1 min.
1 theel garam masala
½ theel chilipoeder
½ theel kaneel
1 blik tomatenblokjes (400gr)Voeg de tomatenblokjes uit blik met sap, 200 ml water en de wortels toe.
Laat het geheel ong. 15 min op een redelijk laag vuur pruttelen of totdat er een egale saus ontstaat. Zet de deksel op de pan en laat nog 10 min met deksel koken.
Breng hierna op smaak met peper en zout en dien op.