Dhal met spinazie

Spinazie dahl

 

Deze spinazie dahl is troostrijk en zacht, maar tegelijk ook gezond, en spicy; door de toevoeging van kurkuma, komijn, koriander en mosterdzaad. Je kan dit met rijst of met een chapati of een naan eten; het is jouw feestje!

Hier op de foto eet ik hem met groentjes uit de oven, zilvervliesrijst en tofu met 5 spices marinade. Dat laatste is overigens niet per se nodig voor de eiwitjes als je dit met rijst eet. 

 

De bereiding is mega simpel; je bakt wat kruiden en specerijen, doet daar de linzen met wat water bij en dan laat je het pruttelen. En op het laatst doe je er de geslonken spinazie bij.

 

Ik gebruik het liefst gele split linzen voor deze dahl. Deze kun je kopen bij de toko of natuurwinkel. Ben je te lui om daar heen te gaan? Gebruik dan rode linzen ipv gele linzen. Deze vindt je wel in de meeste supermarkten. Zowel rode als gele linzen hoef je niet te weken en daarom staat dit gerecht snel op tafel.

 

En wist je dat in de lente, zomer en herfst  spinazie van NLse bodem komt? Het is dan dus een perfecte lokale keus!

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

Recept spinazie dahl (2p):

Nodig:Maken:
125 gr gele splitlinzenDoe de gele linzen met 350 ml water in een pan en breng het geheel aan de kook. Laat ze zachtjes pruttelen op laag vuur, ongeveer 30 min. Roer zo nu en dan door de linzen en voeg evt. wat water toe mocht het water te snel verdampen.
- 1 ui - gesnipperd
Fruit als de linzen bijna klaar zijn de ui en de komijnzaadjes in een braadpan op middelhoog vuur.
- 5 cm gemberstuk -geraspt
- 1 rode peper- fijngesneden
- ½ eetl kurkumapoeder
- 1 theel komijnpoeder
- 1 theel korianderpoeder
Voeg de gember, alle kruiden en de peper toe en bak kort (2 min).
- 300 gram spinazie
Voeg de spinazie toe en bak op redelijk hoog vuur totdat de spinazie slinkt.
Voeg daarna de gele linzen met kookvocht toe.
Laat het geheel koken tot het water grotendeels is verdampt en er een dikke saus is ontstaan.
Dit kan best even duren. Haal daarna van het vuur.
- 1 theel komijnzaadjes
- 3 knoflooktenen - fijngesneden
- evt 15 curry blaadjes
Bak de komijnzaadjes, knoflook en evt de curry blaadjes in een koekenpan in wat olie op middelhoog vuur totdat de komijnzaadjes poffen en de knoflook zacht is. Strooi alles over de linzen en spinazie.
- verse koriander in stukjes
- sap van ½- 1 limoen
Voeg zout naar smaak toe aan de linzen en spinazie en roer goed. Bestrooi met verse koriander en limoensap vlak voor het opdienen.