Crunchy walnotenburger

vegetarische walnotenburger

Deze vegetarische walnotenburger is een heerlijke vegetarische keus voor in je AVGtje: Aardappelen, Vega, Groenten. Of eet hem op een broodje met wat zuurs en rauwkost. En hij is ook perfect voor bij frietjes van knolgroenten. De walnoten geven de vegaburger een stevige bite en door de nootmuskaat doet de smaak een klein beetje aan vlees denken.

 

Mijn tips voor de perfecte burger:

  1. Maak het mengsel niet te fijn, dat zorgt voor een fijne structuur en bite.

  2. Laat het mengsel goed intrekken in de koelkast, zo blijft je burger beter bij elkaar. 

  3. Het mengsel moet net bij elkaar blijven als je het aandrukt met een lepel, als het niet bij elkaar blijft is het te droog. Voeg dan een klein beetje water toe. Het moet ook niet te kleiig zijn, want dan is het te nat. Voeg dan wat verkruimeld brood of (paneer)meel toe.

  4. Ook helpt het als je de koekenpan goed heet laat worden en de burgers maar 1 keer omdraait in de pan.

  5. En, wil je per se perfect ronde burgers? Bak of vorm je burgers dan met een kookring. Maar eigenlijk vind ik dat je deze tip kan overslaan, tenzij je foto’s maakt voor insta.

 

Liever een vegan walnotenburger? Dat kan ook! Meng dan 2 eetl gebroken lijnzaad (of chiazaad) met 6 eetl water in een kopje en laat dit 15 min intrekken in de koelkast. Gebruik dan 2 eetl van dit mengsel ipv het ei.

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

Recept vegetarische walnotenburger (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
2 bruine boterhammenToast de boterhammen in een broodrooster totdat ze knapperig zijn.
1 uigesnipperdBak de ui in een koekenpan met wat olie op middelhoog vuur, samen met
1 knoflookteengeperstde knoflook, totdat de ui glazig is.
1 theel nootmuskaatVoeg dan de nootmuskaat,
1 theel gedroogde peterselieen peterselie toe en bak 1 min mee. Haal alles uit de pan en laat afkoelen.
75 gr walnoten Rooster hierna de walnoten in dezelfde koekenpan totdat ze goudbruin zijn.
1 ei of lijnzaad/chiazaad-waterScheur het brood in stukken en doe het samen met de noten en het uien mengsel in een keukenmachine. Pulseer (dwz zet kort aan en uit) tot een grof gehakte massa is ontstaan (maak er geen puree van!). Proef en voeg evt zout en peper toe.
Voeg hierna het ei toe, roer goed en laat alles 8 min intrekken in de koelkast.
Vorm er hierna burgers van het mengsel. Indien de burgers te nat zijn, voeg meer geroosterd brood of paneermeel toe. Indien ze te droog zijn, kan je een klein beetje water toevoegen.
Bak de burgers vervolgens in een koekenpan aan beide zijden goudbruin. Probeer ze maar 1 keer om te draaien.
Serveer direct.