K.F.T. Korean fried tofu met gochujang saus

K.F.T. korean fried tofu met gochujang saus

Laatst liep ik langs een tent met Korean Fried Chicken. Als niet-vleeseter heb ik daar niks te zoeken en dus ga ik daar niet naar binnen. Maar ik kreeg ineens heel erg trek in Korean food; dus een zaadje was geplant en een vegan versie van fried chicken kon niet uitblijven. En, zo ontstond dus de K.F.T.!

Deze Korean fried tofu met gochujang saus is crispy, heeft een goede bite, is uiteraard spicy en zoet, kortom om je vingers bij af te likken! Omdat je natuurlijk niet wil dat je hele huis naar frituurt meurt, en minder belangrijk, omdat het gezonder is, bak je in dit recept de tofu ipv te frituren. Doordat je de tofu met een laagje maizena bedekt, wordt hij lekker knapperig tijdens het bakken. Daarna maak je een saus met gochujang en dump je de gebakken tofu in de saus.

Tip voor tijdens het bakken; bak de tofu langzaam en op niet al te hoog vuur, zo ontstaat er een lekker krokant laagje, wat dus niet ontstaat als je hem snel en op een hoog vuur bakt. 

 

tofu blokjes met maizena bakken

Zo moet het er ongeveer uit zien tijdens het bakken. Let wel, dit recept vraagt om een andere vorm dan op de foto hierboven, maar als je blokjes leuker vindt, maak je er lekker blokjes van.

Eet de tofu met gochujangsaus als snack, of als onderdeel van een simpele maaltijd met witte (ronde!) rijst en komkommer en/of pickles.

Recept tofu met gochujang saus (officieel voor 2p, maar je kan het ook helemaal alleen opeten):

Nodig:Maken:
400 gr stevige tofuHaal de tofu uit verpakking en pers de tofu tussen je handen of twee borden om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen. Probeer de tofu wel heel te houden. Snij de tofu vervolgens in stukken van 2x2x1cm en bestrooi met wat zout (naar smaak).
maizena Leg de tofu in een kom en roer hier (voorzichtig) 3-4 eetl maizena door. Zorg dat de maizena goed verdeeld is en dus dat alle zijdes van de tofu bedekt zijn met maizena. Gebruik zo nodig een klein beetje extra maizena. Je kunt de blokjes ook door een bordje met maizena wentelen, maar dit duurt langer.
Verhit een kleine laagje olie in een grote koekenpan en bak de tofu aan alle zijden goudbruin op een matig vuur.
- 4 knoflooktenen - fijngesneden
- 1 sjalot - fijngesneden
- 1 eetl olie
Terwijl de tofu bakt, maak je de saus.
Bak de knoflook en sjalot in een steelpannetje in 1 eetl olie op laag vuur gedurende 8 min. Laat ze niet aanbranden.
- 2cm gember - heel fijn geraspt
- 2 eetl gochujang
- evt 1 eetl gochugaru
- 2 eetl (lichte) sojasaus
- 2 eetl rijstazijn
- 2 eetl agavesiroop
- 3 eetl water
- 2 eetl ketchup
- 1 eetl sesamolie
Voeg vervolgens de gember, gochujang, gochugaru, sojasaus, rijstazijn, agavesiroop, water en ketchup toe. Draai het vuur naar een matige stand en blijf roeren totdat je een plakkerige saus krijgt. Voeg daarna de sesamolie toe.
evt. geroosterde sesamzaadjes en/of lente ui, thaise basilicum, koriander oid in reepjesMeng daarna de tofu door de saus. Bestrooi evt met wat geroosterd sesamzaad en/of groene kruiden en dien meteen op.
Luie leguaan

Hieronder meer vegan gerechten zoals dit!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.