Sticky tofu in Thaise saus

Tofu sticky saus (vegan)

Yummie, deze sticky tofu in Thaise saus is zooooo lekker dat je er gemakkelijk twee porties van in je eentje opeet! En het is ook super simpel en makkelijk om te maken! Eet het met zilvervlies rijst en roer-gebakken bok choy en je hebt een mega snelle maaltijd.


Je kan deze sticky tofu op twee manieren bereiden. Beide kosten sowieso super weinig effort. Voor de snelste manier, trek je de tofu gewoon uit de verpakking en ga je aan de slag (….). Bij de andere manier leg je de tofu bij aankoop in de diepvries en laat je hem bevriezen. Eén dag voor gebruik, leg je de tofu in de koelkast om te ontdooien en daarna ga je ermee aan de slag. Door het invriezen kan je uiteindelijk veel meer water uit de tofu persen.


Wat is het verschil in smaak tussen deze methodes? Bij de snelle methode krijg je sticky tofu, die crispy is van buiten en zacht van binnen.  Bij de diepvries methode krijg je een tofu die very crispy is en veel bite heeft (zie foto). Ikzelf vind de tofu het lekkerst (en makkelijkst) op de snelle methode, maar mijn vriend zweert dus bij de laatste methode. Probeer het dus allebei uit!


Tenslotte, lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

Recept sticky tofu (2p):

Nodig:Maken:
200 gr tofu*Als je voor de diepvries methode gaat, leg de tofu (in de oorspronkelijke verpakking) in de diepvries en leg hem een dag voordat je hem wil gebruiken in de koelkast. [Als je voor de snelle methode gaat, zie volgende stap.]
Haal de tofu uit verpakking en pers de tofu tussen je handen of twee borden om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen. Het maakt niet uit als de tofu hierbij wat barstjes oploopt. Scheur in stukken van een paar cm [als je de snelle methode gebruikt, kan je de tofu ook in blokjes snijden] en bestrooi met wat zout (naar smaak).
maizena Leg de tofu in een kom en roer hier (voorzichtig) 2 eetl maizena door. Zorg dat de maizena goed verdeeld is en elk stukje bedekt is. Gebruik zo nodig een klein beetje extra maizena. [Blokjes kun je ook door een bordje met maizena wentelen.]
Verhit een kleine laagje olie in een grote koekenpan en bak de tofu aan alle zijden goudbruin op middelhoog vuur.
2 sjalotjes - gesnipperdMaak als de tofu bijna klaar is de saus: Bak in een andere kleine koekenpan of steelpan de sjalotjes glazig in wat olie.
- 2 knoflooktenen - fijngesneden
- 1 rode peper in ringetjes
Voeg de knoflook en de rode peper toe en bak kort mee.
- 1 eetl (lichte) sojasaus
- 1 ½ theel gezuiverde tamarinde**
- 2 tot 4 theel suiker***
- 1 volle theel maizena
- 120 ml water
Meng de sojasaus, tamarinde, suiker, 1 volle theel maizena en 120 ml water in een kopje en doe in de pan met sjalotjes en knoflook . Roer goed en breng aan de kook. Laat enkele minuten op laag vuur doorkoken tot de saus is ingedikt.
evt. lente ui, thaise basilicum, koriander oid in reepjesMeng daarna de tofu door de saus in een van de koekenpannen. Bestrooi evt met wat groene kruiden en dien meteen op.

* Of maak je het pakje tofu op en verdubbel het recept. Je hoeft je waarschijnlijk geen zorgen te maken dat je het niet op krijgt!

 

** Gezuiverde tamarinde (of gebruik tamarinde pasta) kun je bij de toko of een aantal ruim gesorteerde supermarkten kopen.  En wees niet bang dat je daarna geen raad weet met de rest van je tamarinde! Maak bijvoorbeeld pad thai, noedels met rode saus, of een chickpea massaman curry. Vervang de tamarinde eventueel door witte wijn azijn (op eigen risico).


*** Gebruik het liefst bruine suiker, en nog liever gula djawa.
Luie leguaan

Wil je meer tofu eten? Probeer dan een van onderstaande recepten!