Vegan mungbonen pannenkoekjes

Koreaanse vegan mungbonen pannenkoek met kimchi tauge, lente ui en koriander

Deze lekkere vegan mungbonen pannenkoekjes maak je (surprise) van mungbonen en daarom zijn deze pannenkoekjes eiwitrijk en bevatten ze veel gezonde voedingstoffen. Maak ze “plain” of met een beetje kimchi, mocht je dat in huis hebben. Hoe smaakt dat dan? Nou, deze vegan pannenkoekjes zijn knapperig, luchtig, zitten vol met groenten, zijn lekker kruidig en kan je lekker dippen in een zoetzure dip. Ideaal om als voorgerecht of vegan snack te eten komend weekend.

Voor dit recept gebruik ik ongepelde (zeg maar groene) gedroogde mungbonen. Deze moet je een dag van te voren in een pan met water laten weken, want anders krijg je ze echt niet stuk. Ik heb wel eens geprobeerd de weektijd te verkorten, maar dan krijg je een soort van groenig water met harde groene bonen. Ook  heb je een goede foodprocessor nodig die je eventjes op hoog tempo moet laten draaien. De eerste paar tellen zal het lijken alsof je machine de mungboontjes niet klein zal krijgen, maar blijf aanhouden en je zult zien dat er uiteindelijk een mooi beslag ontstaat. Zie  ook de verdere instructies hieronder.

Nadat je de vegan mungbonen pannenkoeken gebakken hebt, raad ik aan om ze meteen op te eten. Ze zijn warm het lekkerst. Zorg dus dat je dip al klaar hebt staan.

 
 
 
 
 
 
Koreaanse vegan mungbonen pannenkoek met kimchi tauge, lente ui en koriander met dipsaus

Recept vegan mungbonen pannenkoeken (16-18 stuks):

Nodig:Maken:
- 1 eetl sojasaus
- 2 eetl rijstazijn
- 3 eetl water
- ½ agave of maple siroop
Maak eerst de dip;
Meng de sojasaus, rijstazijn, water en siroop door elkaar in een kommetje. Proef en voeg evt nog wat water toe mocht je de dip te zout vinden. Leg weg.
- 200 gr mungbonen, 1 nacht geweekt in water
- 85 ml water
- 4 knoflooktenen
- 2cm gemberwortel in kleine stukken
Laat de mungbonen goed uitlekken.
Doe daarna de mungbonen, het water, de knoflook en gember in een foodprocessor. Zet de foodprocessor op de hoogste stand aan en laat die zo draaien totdat je een fijn beslag hebt. Dit duurt 5-10 min. Schraap af en toe met een pannenlikker langs de wanden van de kom van de foodprocessor om zo alle boontjes mee te malen.
Het uiteindelijke beslag moet fijn zijn, maar er mogen nog wel kleine, niet al te harde stukjes in zitten.
- 200 gr taugé
- 4 bosuien in ringen
- 20 gr verse koriander in kleine stukken
- 2 eetl bloem of kleefrijstmeel
- 1 eetl sojasaus
- 1 eetl sesamolie
- 1 theel bakpoeder
- 1 theel korianderpoeder
- ½ theel zout

optioneel:
- 2 eetl kimchi vocht en 2 eetl gehakte kimchi
of
- 1 rode cayenne peper in ringetjes
Haal het snij element uit je foodprocessor en doe nu de taugé, bosui, koriander, bloem, sojasaus, sesamolie, bakpoeder, korianderpoeder en zout bij het mungbonen beslag. Als je kimchi of rode peper gebruikt, voeg je die nu ook toe.
Roer met een (opschep)lepel om alle ingrediënten goed met elkaar te mengen.
Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe hier een klein laagje olie in. Gebruik ongeveer 1¼ tot 1½ afgestreken eetl per mungbonen pannenkoek. Schep het beslag in de pan en spreid het uit met de achterkant van een eetlepel (lukt dit niet, wacht dan 1 min, totdat de bodem wat opgedroogd is). Ga door totdat de pan vol is. Bak de pannenkoekjes aan beide zijden goudbruin. Je kan ze over het algemeen omdraaien wanneer het beslag aan de bovenkant begint te drogen. Druppel desgewenst nog wat extra olie bij na het omdraaien van de pannenkoek.
Ga zo door totdat al het beslag op is.
Eet de mungbonen pannenkoekjes meteen op. Vergeet niet te dippen in de dip.
Luie leguaan

Meer gerechten zoals deze vegan pannenkoeken? Klik op een van de plaatjes hieronder.