Boerenkool; een typische Hollandse groente. Maar, dit betekent natuurlijk niet dat je het altijd zo hoeft te eten!
Het kan namelijk ook anders; zoals in deze Koreaanse silken tofu stoofpot. Daar is ie lekker pittig, hartig en troostrijk. Ideaal voor een eenvoudige, voedzame doordeweekse maaltijd en heerlijk om gedachteloos op te slobberen bij wat minder mooi weer. Enjoy!
Recept Koreaanse silken tofu stoofpot met boerenkool (2-3p):
Nodig: | Maken: |
rijst voor 2-3p | Bereid de rijst volgens de verpakking. Dit gerecht is het lekkerst met rondkorrelige Aziatische rijstsoort. |
- 150 gr boerenkool*- in hapklare stukken - 1 ui - gesnipperd - 2cm gember- grof geraspt | Verwarm een laagje olie in een braadpan en doe daar de boerenkool, ui en gember bij. Bak deze groenten op een laag vuur met de deksel op de pan gedurende 10-15 min. De boerenkool moet hierna een stuk geslonken zijn en zacht zijn. |
400 ml groentebouillon | Doe dan de groentebouillon erbij en laat alles 5-10 min zachtjes pruttelen. Het geheel mag hierna niet te waterig zijn, als dit wel zo is, laat je het nog even doorkoken. |
- 2 eetl sojasaus - 3 geperste knoflooktenen - 1 eetl Koreaanse chilivlokken** - 1 eetl sesamolie - 1 eetl tomatenpuree** - ½ eetl rijstazijn | Roer de sojasaus, knoflook, Koreaanse chilivlokken, sesamolie, tomatenpuree en rijstazijn door de boerenkool en kook 3 minuten mee. |
400 gr silken tofu- goed uit laten lekken | Schep de silken tofu door de boerenkool en laat die warm worden. Draai het vuur uit. Proef, en voeg indien je dat nodig vindt nog wat zout of sojasaus toe. |
evt 1 lente ui in ringetjes, wat geroosterde sesamzaadje sof een handje taugé | Schep op de stoofpot op een kommetje rijst en bestrooi evt met 1 lente ui, wat geroosterde sesamzaadjes of een handje taugé of niet en val aan. |
* Dit gerecht is ook prima om wat restjes groene bladgroenten te verwerken, zoals snijbiet of mosterdkool. Voeg hier evt 50 gr van toe.
** Geen Koreaanse chilivlokken? Vervang dit dan niet 1 op 1 met andere chilivlokken, tenzij je graag je bek wil branden. Beter is om wat chilisaus te gebruiken. Wel Koreaanse chilivlokken? Maak het gerecht desgewenst nog wat pittiger door meer chilivlokken toe te voegen. Laat dan de tomatenpuree weg.
Koop de koreaanse chilivlokken (gochugaru) en de silken tofu die je voor dit recept nodig hebt bij de toko. Silken tofu vind je ook bij veel natuurwinkels.
Ook wat voor jou?!