Spitskool en miso recept nr.2

Spitskool en miso gebakken

Waarom nog een recept met spitskool en miso? 

Omdat dit een gouden combinatie is en die zou je eigenlijk wel elke dag kunnen eten! Want als je spitskool lang genoeg bakt in margarine, dan karamelliseert de kool en dat smaakt natuurlijk weer geweldig met miso. Kortom, super lekker en ik sluit niet uit dat er meer spitskool en miso recepten volgen op deze site.

In dit recept halveer je de spitskool en bak je de spitskool in margarine, totdat je een mooi bruin krokant laagje krijgt. Daarna bak je de spitskool met de deksel op de pan om hem zacht te laten worden. Hierdoor wordt de spitskool naast zacht, ook veel zoeter van smaak en lekkerder. Tot slot voeg je miso boter toe om het gerecht helemaal umami te maken. Yumm! 

Spitskool is een seizoensgroente van juni tot maart, dus je kunt dit recept bijna het hele jaar maken, behalve in  het voorjaar. Een leuke variatie is om dit recept ook eens met een andere kool-achtige te proberen, namelijk radicchio. En, wil je hier een maaltijd van maken, denk dan aan bijvoorbeeld een spelt of kamut salade met gerookte tofu. Of over-rice (met rijst) met andere lekkere aziatische gerechtjes, zoals silken tofu, komkommer met umeboshi of vegan viskoekjes.

 

Recept spitskool en miso (2p):

Nodig:Doen:
- 25 gr margarine
- 1 volle eetl rode miso
- evt. 1 theel chilivlokken
Smelt de margarine in een steelpan op laag vuur.
Roer er de miso door en evt. chilivlokken, totdat de miso is opgelost. Haal de pan van het vuur, schep de miso " boter" over in een kommetje en laat het hard worden in de koelkast.
- 1 niet al te grote spitskool
- 5-10 gr margarine
Halveer de spitskool door de lengte. Ik gebruikte een spitskool, die net iets groter was dan mijn hand.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur (of net iets hoger) en smelt hier de margarine in. Bak de spitskool op de snijzijde totdat die goudbruin is.
Draai dan de spitskool om en doe een goed passende deksel op de pan. Bak de spitskool op matig vuur door totdat de kool helemaal zacht is.
Haal de deksel van de pan. Doe 2-3 theel miso boter bij de spitskool in de pan en laat die smelten.
Draai de kool weer op de snijzijde, draai het vuur uit en draai de spitskool door de gesmolten miso boter.
Dien meteen op.
Luie leguaan

 Kool and the gang 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.