Vegan viskoekjes

Vegan viskoekjes van tofu

Crave jij ook naar Thaise viskoekjes, maar dan zonder het dierenleed? Maak dan deze vegan viskoekjes van tofu!  Deze vegan viskoekjes zijn knapperig van buiten maar zacht van binnen. Door de tofu blijft de binnenkant van de viskoekjes zacht en luchtig en de kruiden zorg voor een lekkere pittige kick! En omdat tofu eiwitrijk is, is het een volwaardig alternatief voor de originele variant.

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je de tofu van te voren een half uur onder iets zwaars laat liggen, zodat ie niet vochtig meer is. Het aardappelzetmeel geeft een veel knapperige korst dan normaal bloem en is dus erg belangrijk voor een lekkere stevige bite. Je kan dit online of bij de toko kopen.

Eet deze vegan viskoekjes met wat chilisaus als snack of voorgerecht, of als onderdeel van een Thaise rijsttafel. Ook leuk, maak hier vegaburgers van ipv viskoekjes!

 

 

Recept vegan viskoekjes van tofu (12 kleine stuks):

Nodig:Maken:
400 gr stevige tofu of regular tofu*Leg de tofu op een bord, leg er een ander bord/kleine snijplank op en leg daar iets zwaars op. Laat de tofu zo gedurende 30 min uitlekken. Giet daarna al het water weg en knijp de tofu nog even goed uit.
Prak de tofu in een kom in kleine stukken met een vork.
- wit van 1 citroengrasstengel, fijngehakt
- 3 cm heel fijngeraspte gember**
- 3 gesnipperde sjalotjes
- 1-2 rode pepers, fijngesneden, evt ontlijst en ontzaad
- 2 geperste knoflooktenen
- 7 gr fijngesneden verse koriander
***
Voeg de kruiden toe; doe het citroengras, de gember, sjalotjes, rode peper, knoflook en verse koriander bij de tofu en roer goed.
- 4 eetl aardappelzetmeel
- 2 eetl sojasaus
- 1 eetl bloem
- 1 eetl limoensap
- ½ theel witte/zwarte peper
- evt zout naar smaak

Roer vervolgens het aardappelzetmeel, de sojasaus, de bloem, het limoensap, de peper en evt zout door de tofu. Laat het mengsel 10 min. staan.
Verwarm daarna een laag olie in een grote koekenpan. Laat de olie goed heet worden, maar hij mag niet roken.
Vorm met je handen 12 kleine platte ronde schijven van het tofu mengsel. Leg die in de pan, op enige afstand van elkaar. Bak de tofu viskoekjes op middenhoog vuur aan beide kanten goudbruin. Probeer de tofu viskoekjes slechts 1 te draaien.
chilisausDraai daarna het vuur iets hoger en bak de tofu aan beide zijden helemaal krokant.
Serveer de viskoekjes van tofu met chilisaus en dien ze meteen op.

* Misschien wist je het niet maar er is meer tofu dan stevig (wat je normaal in de NLse supermarkt kan vinden) en silken tofu. Je kan zeg maar alles er tussenin krijgen. Dit recept kan je ook maken met regular/medium tofu soorten, zoals sommige van de verse tofu die je bij toko’s kan kopen (liggen vaak met z’n allen in zo’n grote bak). Let wel op dat je de tofu nog wel in blokjes kan snijden zonder dat ze wiebelen of uit elkaar vallen, want dan is ie te zacht voor dit recept (maw alle tofu waar soft, pressed of silken opstaat zijn niet geschikt voor dit recept). Waarom zou je regular tofu gebruiken? Omdat dit lekkere zachte stukjes geeft, die nog net stevig genoeg zijn om bij elkaar te blijven.

** Grote stukken gember zijn niet lekker in je viskoekje, dus rasp je gember met de allerkleinste rasp die je hebt.

***Variatie tip: Meng er geraspte stukjes wortel en dunne reepjes geroosterde nori door. Dit geeft een crunchy textuur en een vissmaak.
Luie leguaan

Op zoek naar andere vegan Thaise gerechten? Klik dan op een van de gerechten hieronder.