Koolraap met kerrie en linzen

Koolraap curry met linzen en appel

Onlangs poste ik een koolrabi salade recept en om deze post in dezelfde categorie van vergeten Hollandse knol- en koolgroenten te houden;  vandaag een recept voor koolraap met kerrie saus en linzen.

Waarom je dit moet maken? Omdat de licht zoete smaak van de koolraap super lekker combineert met de kruidige smaak van een garam masala kerrie en linzen. Deze koolraap kerrie is gezond en makkelijk om te maken omdat ze niet al te veel ingrediënten heeft.

Koolraap is in de herfst en winter (okt-maa) van Nederlandse bodem te krijgen. Haal ‘r bij de groenteboer, of op de markt of zelfs in de supermarkt. Naar mijn idee hoe meer budget of eco de supermarkt is, hoe groter de kans dat er koolraap wordt verkocht. Kies voor een stevig exemplaar en verwijder de gekleurde schil, want die is niet eetbaar. Voor de kerrie saus gebruik ik garam masala poeder, een kruidenmengsel wat je in vrijwel de meeste supermarkten kunt kopen. De meeste merken zijn prima, maar (verwarrend genoeg) sla kruidenmixen met “kerrie/kerriepoeder” erop over, want die zijn veel minder smaakvol.

Daarnaast is het goed om te weten dat je pas een goede garam masala kerriesaus maakt, als de buren kunnen ruiken wat je kookt. Dus wanneer je dit koolraap met kerrie recept maakt, doe dan een kookschort voor, zet de afzuigkap op maximaal en zet een paar ramen open (uiteraard om de buren te pesten). Ook is het belangrijk dat je het garam masala poeder in voldoende olie bakt, want als het poeder niet goed bakt, kan de kerrie saus bitter smaken. Tenslotte, dit gerecht is al lekker als je het meteen na het bereiden eet. Maar….het smaakt de volgende dag nog beter, omdat de smaken dan langer hebben kunnen intrekken. Ter overweging…

Eet de koolraap met kerrie samen met een roti plaat (dat is dus die pannenkoek) als lichtere, maar waardige vervanger van de aardappel of met gewoon brood of ” on the rocks” als lichte maaltijd!

 

Recept koolraap met kerrie en linzen (3-4p):

Nodig:Doen:
- 1 kleine koolraap in blokjes van 1cm
- 20 gr margarine
Verwarm de margarine in een grote koekenpan op een matige vuur. Doe de koolraap in de pan. Bak de koolraap met een deksel op de pan gedurende 10 -12 minuten. Roer af en toe om aankoeken te voorkomen. Haal daarna de deksel van de pan en bak de koolraap totdat ie net beetgaar is (ong. 5 min). Haal de koolraap uit de pan.
- olie
- 1 ui - gesnipperd
- 3 knoflooktenen - fijngesneden
Verwarm nu een ruime hoeveelheid olie in de koekenpan. Bak de ui en de knoflook hierin totdat de ui glazig is.
- 2½ eetl garam masala poeder(Zet je afzuigkap nu op de maximale stand en zet een raam open).
Doe het garam masala poeder bij de ui/knoflook in de pan en bak alles op matig vuur gedurende 3-4 minuten terwijl je constant roert. Het poeder mag niet "droog komen staan". Voeg in dat geval nog wat extra olie toe.
2 tomaten* - in kleine blokjesDoe de tomaten in de pan en bak ze een paar minuten mee totdat de tomatenblokjes wat zachter zijn.
- 1 jonagold appel**- geschild & in blokjes
- 150 ml water
- ½ groentebouillontablet
Voeg de appel, het water en de groentebouillon tablet toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 3 minuten zachtjes doorkoken.

200 gr linzen uit blik*** - afgegoten
Voeg de linzen toe en laat het geheel doorkoken tot ongeveer de helft van de vloeistof is verdampt.
Proef en voeg evt wat zout en peper toe.
Eet het gerecht meteen op, of....
als je dit gerecht tot de volgende dag laat staan, smaakt het nog beter, omdat de smaken dan goed kunnen intrekken.

* In okt, nov en maa zijn tomaten van Nederlandse bodem een milieuvriendelijke keuze. In de winter kun je beter tomaten uit zuid-Europa of gepelde tomaten uit blik kiezen. Laatstgenoemden hoeven ook nog eens minder lang te bakken en voor de smaak maakt het niks uit.

** Drie schijfjes ananas uit blik werken hier ook perfect, maar dat is wel wat minder lokaal.

*** Je kan ook zelf linzen koken. Ga uit van 100 gr gedroogde linzen. Mijn voorkeur gaat hier uit naar beluga linzen. Die hoef je niet te weken en ze zijn relatief snel klaar. Voor de perfect gare beluga linzen kook je ze 15 minuten in ruim water in een pan met een deksel erop. Vervolgens laat je ze nog 10 min. staan in het warme water met de deksel op de pan. Zo voorkom je dat ze kapot koken.

Luie leguaan

Nog meer recepten met vergeten Hollandse groenten hieronder!