Vegan koolrabi salade met sesamdressing

Vegan koolrabi salade met wortel, lente ui, en sesamdressing

Koolrabi komt van Nederlandse bodem vanaf het eind van de lente tot in de herfst (mei-okt). Heb je nog geen goed koolrabi recept? Maak dan deze Japanse vegan koolrabi salade; met knapperige groenten en een umami dressing van sesamzaadjes.

Deze koolrabi salade is lekker licht, gezond, fris en gemaakt van Hollandse herfst groenten, zoals winterpeen en bosui. En naast de koolrabi (natuurlijk) en de dressing zit er niet meer ingrediënten in, dus dat is lekker makkelijk. Wil je deze koolrabi salade in de winter of het vroege voorjaar maken met lokale groenten? Vervang dan de koolrabi door rettich, die kan je het hele jaar door van Nederlandse bodem kopen. Let er bij het kopen van zowel koolrabi en rettich op dat je een stevig exemplaar meeneemt. En koop de koolrabi het liefst zo klein  mogelijk, want grote exemplaren kunnen van binnen taaie stukken hebben.

Omdat deze salade zo licht is, kun je haar als bijgerecht eten bij gerechten uit verschillende keukens, bijvoorbeeld bij pita broodjes of wraps, hamburgers, rijstgerechten en noedelsoep. Ook kan je hier een lichte maaltijd van maken door de vegan koolrabi salade te combineren met (rijst) noedels en vegan wok/kipstukjes (maak dan wel wat extra dressing en voeg 1 eetl sesamolie toe). Dus, je kan alle kanten op met deze salade!

 

Recept vegan koolrabi salade (2p):

Nodig:Doen:
- 1 kleine koolrabi
- 1 winterpeen
Schil de koolrabi en winterpeen en snij ze in dunne slierten bijvoorbeeld met een spaghetti schiller. Doe de koolrabi en de winterpeen in een kom.
3 bosuien
Snij de bosuien in stukken van 3 cm en kook ze in 1-1½ minuut zacht, maar dat ze nog wel wat bite hebben. Breng de lente ui over naar een bak met heel koud water. Als ze zijn afgekoeld, laat ze uitlekken en doe ze bij de koolrabi en winterpeen.
2 eetl sesamzaadjes (wit en/of zwart)

Rooster de sesamzaadjes. Maal deze met een vijzel fijn.
- 1½ eetl witte wijnazijn
- 1 eetl sojasaus
- 1 eetl groentebouillon*
- ½ eetl suiker of plantaardige siroop**
Meng de witte wijnazijn, sojasaus groentebouillon, suiker/siroop met de sesamzaadjes. Roer de dressing slechts enkele paar minuten voor het eten door de groenten. Eet daarna meteen op.

* Hoe kom je hier nou weer aan? Los enkele kruimels groentebouillon blokje op met 1 eetl gekookt water. Of maak je eigen bouillon en schep daar 1 eetl van weg, maar dat lijk me hier een beetje overdreven.

** Zoals agave of maple/ahorn siroop en dus niet limonade siroop oid.

Luie leguaan

Lekker bij: