Vegan bietencurry, ideaal voor leftovers

Vegan bietencurry met leftovers-tofu en groenterestjes

Maak met deze vegan bietencurry al je leftovers op! In deze bietencurry proef je alle smaken van een Thaise curry, zoals citroengras, steranijs en kaneel. Dit wordt gecombineerd met zachte, romige kokosmelk en het aardse, zoete van rode bieten.  Al met al een lekkere, milde, licht zoete bietencurry die je boordevol met groenten kan proppen.

Je kunt hier al je overgebleven groenten verwerken, die je dan roostert in de oven. Denk aan stukjes broccoli, zoete aardappel, wortel, bloemkool, pompoen en courgette. Qua eiwit kan je (restjes) vegan (kip)stukjes, tofu, of linzen (op) bakken en bij de vegan bietencurry doen. De currypasta maak je overigens helemaal zelf, en nee dat is helemaal niet moeilijk en hoeft niet lang te duren. Qua smaak is het de moeite waard en bovendien weet je zo precies wat je eet.

Bieten kun je het hele jaar door van Nederlandse bodem krijgen. Stem de groenten die je bij deze curry eet af op het seizoen en je kunt dit gerecht het hele jaar door met lokale groenten eten!

 

 

Recept vegan bietencurry (2p):

Nodig:Doen:
3 kleine rode bieten*Was de bieten, maar schil ze niet. Prik met een vork wat gaatjes in de schil van de biet en wikkel de bieten daarna in aluminiumfolie. Bak ze in ongeveer 1 tot 1½ uur zacht in de oven op 200 graden.
Voor de groenten (wat je maar in huis hebt)Besprenkel de groenten met wat olijfolie en rooster ze op een bakplaat in de oven.
Houd voor zoete aardappel reepjes 40 min, bloemkool/broccoli roosjes 35 min, courgette 30 min en pompoen stukjes 25 min aan.
- 3 knoflooktenen
- 3 sjalotten - in stukken
- 2 citroengras - alleen witte gedeelte
- 1cm laoswortel of 3cm gember** in stukjes
Als de bieten klaar zijn, kun je de currypasta maken.
Pel/snij de schil van de bieten eraf, snij de bieten in kleinere stukjes. Doe ze samen met de knoflook, sjalotten, citroengras, laoswortel of gember in een keukenmachine. Maal de ingrediënten tot een gladde pasta. Mocht het malen niet goed lukken, voeg dan 1-2 eetl water toe. Als je in een heel actieve bui bent, kun je de ingrediënten in een vijzel malen, dit is wel iets lekkerder, maar duurt veel langer.
Verwarm een laagje olie in een braadpan of een pan met dikke bodem. Bak hier de currypasta in op een laag vuur en terwijl je constant roert, gedurende 4 minuten.
- 1 blik (400ml) kokosmelk
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje
- evt 4 limoenblaadjes***
Doe de kokosmelk, de steranijs, het kaneelstokje en evt de limoenblaadjes in de pan en roer het geheel goed door. Breng het geheel aan de kook en laat het 10-15 minuten doorkoken.
Bak tofu, vegan (kip)stukjes of linzen (uit blik) op in een pan en serveer die, samen met de geroosterde groenten boven op de curry.

* Geroosterde bietjes gebruiken is het lekkerst, omdat die aards en zoet van smaak zijn. Ik heb deze vegan bietencurry ook wel eens gemaakt met voorgekookte bieten, het resultaat was minder smaakvol, maar acceptabel.

** Laos is hier de betere keus, maar gember is natuurlijk makkelijker te verkrijgen. Mocht je denken dat je een stuk laos wortel niet op krijgt, snij hem in stukjes en vries die in. Dan heb je altijd wat in huis voor je volgende Thaise curry.

*** Te koop bij de toko.

Luie leguaan

Meer Thaise recepten voor jou!