Noedels van knolselderij

noedels van knolselderij

 

Vroeger dacht ik alleen aan erwtensoep bij knolselderij. Maar inmiddels ben ik helemaal verliefd op deze te gekke veelzijdige groente; je kan er noedels, tagliatelle, lasagne, frietjes en puree van maken.  Knolselderij is een typische Nederlandse wintergroente en dan dus ook een milieuvriendelijke keuze.

 

Deze noedels van knolselderij eet ik graag met tempeh in pindasaus of tofu, of met gebakken oesterzwammen.  En als je een grote eter bent, zoals ik, hoef je niet bang te zijn dat je nog honger hebt hierna. Ondanks dat dit gerecht grotendeels uit groenten bestaat, vult het echt goed.

 

Het is het lekkerst als de “noedels” zo dun mogelijk  zijn. Een spiraalsnijder geeft dan ook het beste resultaat, maar het is een beetje tijdrovend. Mocht je haast hebt, werkt julienne snijden in de keukenmachine ook, maar moet je de noedels wel langer bakken omdat ze dan dikker zijn. Ook het marineren neemt wat tijd in beslag, maar als je echt wil zou je dit kunnen skippen. Het gerecht wordt wel iets minder intens van smaak.

 

Voor dit gerecht heb je rode miso nodig, dit haal je bij de toko of ecowinkel. Ook heb je rijstazijn (mirin) nodig, dit kan je gewoon in de supermarkt halen. Weet je niet wat je met rode miso moet? Maak dan deze aubergine met miso en je potje is zo leeg!

 

Tenslotte, lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

Recept voor noedels van knolselderij (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
½ knolselderijin julienne reepjesDoe de knolselderij in een mengkom en
sap van ½ (grote) citroen knijp de citroen over de knolselderij uit.
3 eetl sesamolieVoeg de sesamolie, knoflook en gember toe en laat het geheel 1 uur marineren.
2 knoflooktenengeperst
3 cm gemberstukgeraspt
4 eetl sesamzaadjesRooster ondertussen de sesamzaadjes in een grote koekenpan goudbruin en haal ze uit de pan.
1 uiin dunne reepjesBak hierna in dezelfde pan de ui glazig.
Voeg de knolselderij toe en bak totdat de knolselderij flink is geslonken (10 min of langer).
2 theel rode misoMeng daarna de miso, mirin, tamari en chilisaus in een kommetje. Voeg toe en roer goed.
1 ½ eetl rijstazijn (mirin)Strooi de sesamzaadjes er op en dien op.
1 eetl tamari of sojasaus
½ eetl hete (suikerloze) chilisaus